office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Turisti iskoristili priliku, više nego ikad posjećuju Tursku – Dobar ručak u Istanbulu košta vas 5 EUR

Cijena dobrog ručka ili večere, koja uključuje supu, glavno jelo, salatu, desert i jedno piće, prije tri godine u Turskoj je koštala 80 lira, a toliko košta i ove godine. Međutim, prije tri godine to je bilo oko 36, a sada to nije ni cijelih 6 eura

Riječ je o tome da je ranije, prije dvije-tri godine, jedan euro u mjenjačnicama bio oko 2,30 turskih lira, a sada za jedan euro možete dobiti skoro 15 lira.

Razlog za ovako vrtoglav pad vrijednosti pojedinih proizvoda je pad turske lire, koja se od početka godine suočava s velikim problemima i nikada nije bila na nižem nivou.

Građani Bosne i Hercegovine iskoristili su ovu priliku pa, čini se, više nego ikad posjećuju Tursku.

Sve o Istanbulu čitatajte OVDJE 

Turističke agencije imale su i imaju pune ruke posla, a sve zahvaljujući nižim cijenama aranžmana, ali i povoljnim cijenama vanpansionske potrošnje. Kako su za Klix.ba kazali iz banjalučke turističke agencije Kompas Tours, interes putnika je znatno povećan na svim programima u kojima se nude Istanbul, Kapadokija, Anadolija, ali i druga mjesta u Turskoj.

“Početkom septembra 2020. godine je počelo snižavanje cijena, jer do tada nije ni bilo moguće putovati u Tursku zbog pandemije i mjera koje su bile na snazi. Međutim, onda su omogućili ulazak svim turistima s antigenskim testom pa su hotelijeri u nedostatku putnika snizili svoje cijene na skoro nevjerovatne. Konkretno u tom periodu jesen/zima 2020. godine, cijena noćenja s doručkom u hotelu sa 4 zvjezdice je bila oko 13 eura. Danas, ako isključimo novogodišnji termin, ta cijena je nešto viša i iznosi 16-17 eura po osobi za noćenje s doručkom”, kazao nam je Mladen Račić, direktor Kompas Toursa.

Kaže Račić kako, uprkos tome što je dosta toga sada jeftinije u Turskoj za naše građane, neke cijene se ipak ne mijenjaju. Naime, cijene zlata su uvijek iste, jer su, kako je kazao Račić, one bile i izražavane u dolarima ili u eurima na većini prodajnih mjesta, a ulaznice za muzeje i objekte za koje se plaća ulaz su poskupjele čak i duplo. Međutim, ovo je zanemarivo u odnosu na druge cijene koje su za nas sada dosta niže.

“Ako poredimo cijene aranžmana iz ranijeg perioda, kod nas je petodnevno putovanje autobusom u Istanbul s 3 noćenja s doručkom, u hotelu sa 4 zvjezdice, uvijek bilo 299 KM, a danas je to oko 219 KM, čak je u jednom periodu bilo i 199 KM. Putovanje avionom s tri noćenja nekada je koštalo oko 690 KM, a danas je to oko 529 KM“, kaže Račić, koji nam je otkrio i još neke cijene u Turskoj.

Tako, prema njegovim riječima, doner možete pojesti za 17 lira – 2,26 KM (oko 1,20 eura), kilogram baklave s orasima je oko 200 lira – 26,60 KM (13,60 eura), čaj je oko 7 lira – 0,90 KM (0,50 eura), kafa oko 20 lira, što je oko 2,60 KM (1,40 eura).

Turska je top destinacija i u ponudama svih ostalih turističkih agencija, a kažu kako interes ne prestaje. I iz agencije Relax Tours kazali su nam kako je veliki broj naših građana i Novu godinu odlučio dočekati u Turskoj, a istakli su i kako je vanpansionska potrošnja jeftinija te da će turisti koji odu u Tursku vjerovatno u velikoj mjeri obavljati šoping u ovoj zemlji.

“Već imamo planirane avionske aranžmane u januaru i februaru te pripremamo i aranžmane za ostale predstojeće mjesece”, kazali su nam iz ove agencije.

Na stranici Relax Toursa može se pronaći ponuda za putovanje u Istanbul za sredinu januara, 5 dana i 4 noćenja, avionom, a cijene su od 589 do 699 KM.

U pojedinim agencijama četverodnevni izlet u Istanbul, niskobudžetnom aviokompanijom, košta od 499 KM, dok je let drugom kompanijom od 559 KM i to u februaru, a u januaru je cijena nešto viša te se kreće od 629 do 729 KM za tri noćenja s doručkom.(Klix)

 

You must be logged in to post a comment.