office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Turski Sen Trope: Zašto treba da posetite Bodrum?

Kao i većina turskih letovališta, Bodrum nudi idealnu kombinaciju odmora, istraživanja arheoloških nalazišta i muzeja, ali i noćnog provoda.

Sa nešto više od 30.000 stanovnika, Bodrum predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova na turskoj obali. Zbog izuzetno bogate ponude i neverovatnih prirodnih lepota na godišnjem nivou ga poseti nešto više od milion turista iz svih delova sveta.

Obalu koju zapljuskuje Egejsko more krase bele kućice s plavim prozorima. Prema objašnjenju turističkog vodiča – stanovnici su odabrali ove boje, jer temperature na obali nekada idu toliko visoko da boravak u gradu postaje nepodnošljiv, pa građani spas od vrućine traže u svojim domovima.

Bela boja najmanje privlači sunce, pa je samim time savršen odabir za kakvu takvu zaštitu od sunca. S druge strane, s obzirom da se grad nalazi u blizini šume, prozori na kućicama su obojeni plavom bojom, jer ona odbija i rasteruje životinje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODRUM (@bodrum)

No upravo je zbog ovih kućica Bodrum jedno od najviše fotografisanih mesta u Turskoj. Nalikuju kockicama šećera koje se kotrljaju ka moru te su stisnute jedna uz drugu kako bi kreirale prijatan hlad.

Ako odlučite da prošetate jednom od bodrumskih ulica, ne propustite priliku da potražite i protrljate Fatimino oko, koje se smatra talismanom protiv loše sreće i uroka. Postavljeno je na svim prodavnicama, restoranima i kafićima, te je posebno vidljivo i u zidovima i pločniku u starom delu grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODRUM (@bodrum)

Ukoliko volite aktivan odmor i da iskoristite priliku da na letovanju i naučite nešto novo, imajte na umu da Bodrum nudi pregršt sjajnih istorijskih lokacija.

Tako na primer možete da posetite za samo tri eura Mauzolej u Halikarnasu i grob kralja Mauzola, jedno od sedam svetskih čuda.

Dvorac Svetog Petra je takođe vredan posete, kao i Muzej podvodne arheologije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODRUM (@bodrum)

Obavezno posetite i pozorište Bodrum, s čijeg se vrha pruža fantastičan pogled na more i obližnje planine. Kada je tek izgrađen mogao je da primi oko 13.000 gledalaca, dok je danas taj broj nešto manji. Ipak, i dalje se koristi za održavanje koncerata i predstava.

Za one koji odmor vide kao priliku da se od jutra do mraka opuštaju na plaži, Bodrum nudi kilometre javnih i privatnih površina, koje su ispunjene raznolikim restoranima i kafićima.

You must be logged in to post a comment.