office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

U Crnoj Gori postoji nestvarno lijepa turistička atrakcija koju želite da vidite

Jedino gnjezdilište flamingosa na istočnoj obali Jadrana je Solana u Ulcinju gdje ove ptice borave  svih 12 mjeseci.

Centar za zaštitu ptica sprovodi mjesečni monitoring. Prema njihovim podacima, u Solani boravi do 2.500 flamingosa. Ove harizmatične ptice  žive u jatima. Slana jezera su omiljeno stanište flamingosa.

U prirodi ništa nije slučajno – Flamingosi su rijetke ptice koje mladunčad hrane mlijekom.

Ptičije mlijeko je simbol raskoši, bogatstva. Flamingosi se zaista  u svijetu ptica izdvajaju  raskošnom pojavom.  To je prvi dojam kad kroz objektiv dvogleda, ili teleskopa posmatate kolonije  flamingosa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoMontenegro (@gomontenegro)

Neobične  ptice sa  dugim nogama, tankim vratom,  imaju perje od najsvijetlijih do roskastih nijansi. Njihove  perje  poprima ružičastu boju jer se hrane i vrstom rakova, a ta ishrana je bogata beta karotenom.  Zanimljivo je da mužjaci imaju izražajnije boje perja,  čak do nijansi  crvene.

Flamingosi mogu da narastu do 145 centimetara što je visina djeteta od sedam – osam godina. Raspon njihovih krila je od 140 do 170 centimetara.

Kada flamingosi  rašire krila vidi se raskoš dara prirode. Da priroda ima nepogrešiv stil slaganja boja, potvrđuju tanane noge flamingosa koje su potpuno roze, kakav je dominantno i kljun, a njegov vrh je crn.

Flamingosi su interesantni i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi.

Neki naučnici tvrde da na taj način čuvaju toplotu tijela  jer jednom nogom u vodi gube mnogo manje tjelesne toplote.  Zanimljivo je da ove ptice uopšte ne moraju da koriste mišiće da bi stajale na jednom ekstremitetu.

Ovu kao i brojne druge zanimljivosti o flamingosima čućete tokom “Flamingos ture u ulcinjskoj Solani”.

Saznaćete i kako flamingosi  žive u paru, šta privlači ženke, koju vještinu koriste da gornjim kljunom zahvataju hranu… Nemojte čekati, međunarodni dan flamignosa, 23. Juni  da ih posmatrate u ulcinjskoj Solani jer u neobičnom doživljaju  možete uživati tokom cijele godine kada su  vedri dani.

Ulcinjska Solana jedno je od najatraktivnijih staništa ptica, a nalazi se na čuvenom Jadranskom koridoru za migraciju selica.  Od nastanka, 30.- tih godina prošlog stoljeća sudbina Solane je vezana za ptice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giovanni Skrelja (@giovanniskrela)

Nekada je na prostoru današnje Solane bilo Zoganjsko blato (“zog” na albanskom znači “ptica”), močvara sa  slanom  vodom nižeg saliniteta od morske, nastalom  mješanjem mora s tekućom vodom, ili kišnicom.

Stanari močvare, lagune, naselili su prostor prije nego što je ovdje  nastao proizvod: mora, Sunca i vjetra – morska so.  Za  ptice Solana je važan biodiverzitet:  i za selice,  i za one kojima je slano jezero  stanište tokom cijele godine.

Milioni ptica iz Afrike preko Sredozemnog mora na putu ka Evropi  dolaze u ulcinjsku Solanu.

Ulcinjska Solana prvobitnu namjenu je izgubila 2013. godine. Zapuštena zgrada, oronula skladišta, suvi bazeni tužna su slika ovog prostora, ali  Solana je bila i ostala posebna zbog staništa ptica. Malo gdje na svijetu kao na ovom prostoru je toliko različitih kolonija ptica.

Osim fantastičnih  flamingosa, pažnju posjetilaca Solane plijene otmjeni pelikani koji se gospostveno šepure obično u paru, ili manjim jatima. Njihovo  perje je bijelo sa sivkastim nijansama. Pelikani su  prepoznatljivi i po dugom  vratu i kljunu. Na  Solani se najčešće mogu  vidjeti od avgusta do decembra.

Možete li zamisliti pticu čija je dužina nepunih 20  centimetara, raspon krila oko 45 cm, težine do 35 grama, a  može deset mjeseci  da leti bez slijetanja.

To su ptice selice,  čiope  (Apus apus) koje  u Ulcinj dolaze uvijek oko 20. marta. Njihov dolazak kalendarski označava početak proljeća

Ornitolozi su mišljenja da čiope imaju sposobnost da se hrane  i spavaju u vazduhu. To objašnjavaju – dok je jedna polovina mozga ovih ptica aktivna, druga spava.

Crna čiopa je jedan od simbola grada Dubrovnika.  Za pticu godine proglašena je 2003. godine  i to od strane Njemačkog saveza za zaštitu prirode (Naturschutzbund Deutschland, NABU) iz Bona.

Foto: Portal Ul – info

Ništa manje posjetioci ne uživaju ni  kada ugledaju različite vrste patki, čaplji, žalara, vivaka, galebova, žutih  pliski… samo mogu biti u nedoumici je li ljepši spektar boja ili  poj (cvrkut)  ptica.

Posmatrač ptica treba da bude pažljiv, kako ptice ne bi osjećale opasnost.

Ptice ponašanjem reflektuju ophođenje ljudi prema njima. Kad su mnogo osjetljive, bježe i sa velike daljine od ljudi, to znači da su isprepadane, da se nešto negativno dešavalo – lov, uništavanje staništa…

Ulcinjska Solana je mjesto sa najvećim brojem tropskih dana na Balkanu, idealan prostor da se sjedinite sa prirodom i  uživate  u posmatranju  ptica, relaksirajućoj  šetnji, ili vožnji bicikla…

Doživite nestvarno lijepe izlaske i zalaske sunca u ulcinjskoj Solani uz melodije zova divljine gdje čovjek otkriva specifičnosti života ptica.

Izvor: avetours-montenegro.com

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.