office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Upoznajte Cochem: Idilični gradić u Njemačkoj koji turisti još nisu “otkrili”

Kohem (njem. Cochem) je prekrasan gradić u Rajna Palatinatu na zapadu Njemačke koje se prostire uz rijeku Mozel, a u kojem živi oko 5.000 stanovnika. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 83 metra.

Oduševljava prekrasnim prizorima zelenih dolina i cvijetnih livada, ali i eklektičnom arhitekturom koje datira još iz Srednjeg vijeka.

Najupečatljiviji dio Kohema svakako je raskošno uređeni dvorac Rajhsburg iz 12. vijeka koji je smješten iznad grada, a koje je u međuvremenu u potpunosti renoviran u neo-gotičkom stilu. Zamak se nalazi na brdu iznad čarobnog šetališta kraj reke Mozel koje ukrašavaju šarene kuće sagrađene na obali.

Rajhsburg nudi obilazak njegovih veličanstvenih prostorija pod stručnim vodstvom, a ukaže li vam se prilika svakako treba da isprobate i vitešku gozbu – organizovanu četvorosatnu večeru u dvorcu po uzoru na nekadašnje srednjovijekovne gozbe s mnoštvom hrane, zabave i smijeha.
Treba posjetiti i stari dio grada opasan djelimično sačuvanim zidinama iz 14. vijeka, ali i ispunjen zgradama šareno obojenih fasade poput barokne gradske skupštine.

Prošetajte uz obalu rijeke, a posjetite i Zenfmile – muzej posvećen senfu koji se smatra omiljenim umakom stanovnika Kohema još od 1810. godine.

Posjetioci Kohema mogu da krstare rijekom i da uživaju u pogledu, a mogu i da preko mosta Skagerak pređu na drugu stranu obale i lutaju vinogradima ili uživaju u pikniku ukoliko je lijepo vrijeme.

 

Zidine koje su nekada štitile grad su veoma dobro očuvane, uključujući i tri od četri gradske kapije, koje su se vremenom stopile u novije građevine. Najveća od tri kapije grada je Endertor iz 1332. godine, koji je kroz vijekove služio i kao zatvor za odmjetnike malog grada.

Rimski pjesnik Auzonije je u četvrtom vijeku pisao o ljepoti Mozenske doline, a danas je moguće šetati stazama kojima su prolazili Rimljani prije više od 1600 godina. Zbog toga je planinarenje veoma popularna aktivnost u Kohemu, jer prelijepu prirodu prate priče o vijekovnoj historiji.

Najbolje od svega? Uprkos svojoj ljepoti i brojnim sadržajima, Kohem još uvek nije preplavljen turistima.

Izvor.Punkufer, Wikipedia

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.