office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vilsonovo šetalište

Drugo ime za Vilsonovo šetalište je mjesto za sve, za ljubavnike, za prijatelje, za ljubimce, iznenadne susrete pa čak i za vježbu. Prostrani hlad drvoreda starih lipa rado će ugostiti svaku osobu koja ga posjeti.

Probudili ste se ujutru rano, želite zdravo započeti dan navucite svoju trenerku i tene i Vilsonovo šetalište je spremno za vas. Divan je dan željeli bi prošetati svog psa ili promijeniti svakodnevicu ispijanja kafe s prijateljima u kafićima, šetalište je opet moguća opcija. Sumrak, noć pada, ljeto je i toplo je vrijeme, ruku u ruku i romantičnu šetnju ostvarite upravo na ovom mjestu.

Otkud naziv Vilsonovo šetalište?

Historijski putevi su ponekad čudni, pa tako je pitanje oko naziva najpoznatijeg šetališta u Sarajevu čudno. Ovu ulicu je napravilo Austro-Ugarsko carstvo, te je uredilo i pustilo u promet početkom prošlog stoljeća pod nazivom “Kalajeva promenade” prema imenu političara, ministra finansija i poglavara Bosne i Hercegovine Benjamina Kalaja.

Austrijanci su zaslužni i za drvorede lipa, koji su preživjeli sve do danas. Međutim, 1917. godine Tomas Vudrov Vilson objavio je rat Njemačkoj i naznačio kraj Austr-Ugarskoj carevini. Zahvaljujući njemu Bosna je spašena od austrougarske aneksije. Nakon pada monarhije ulica dobiva ime po 28. predsjedniku SAD-a, Tomasu Vudrovu Vilsonu.

Naziv Vilsonovo šetalište je u periodu od 1941. do 1945. godine bilo preinačeno u “Musolinijevo šetalište” odnosno “Promenada Muslolini”. U tom periodu BiH je pripojena fašističkoj državi NDH koja je i zaslužna za promjenu naziva ovog šetališta u čast svog tadašnjeg saveznika Musolinija. Kada se rat završio, šetalištu je vraćeno ime koje zaslužuje, a to je “Vilsonovo šetalište”.

Već 1960. godine ime šetališta je opet promijenjeno, te je ulica dobila naziv “Omladinsko šetalište”. Nakon toga, ponovno, po treći put vraća naziv Vilsonovo šetalište. Bitno je naglasiti i da pored brojnih promjena imena ulica, naziv Vilsonovo šetalište se ne mijenja ni danas. Ovo je mjesto brojnih lijepih sjećanja, stoga ne bi bilo prikladno izbrisati ime koje vas asocira na prošlost.

Interesantna je činjenica da su drvoredi lipa opstali i nakon rata 1992. godine u BiH. Sarajlije su tada bile prinuđene da pronalaze ogrjev, te su sjekli drva u parkovima, no drveća ovog šetališta nisu dirali.

Vilsonovo šetalište danas!

S obzirom na to da se u Vilsonovom šetalištu odvija saobraćaj, postoje pravila koja doprinose tome da Vilsonovo šetalište ostane doslovno šetalište.

Stoga je saobraćaj u ovoj ulici svakim radnim danom obustavljen u periodu od 17 do 24 sata, a vikendom i praznicima cijeli dan, tako da svi mogu uživati u Vilsonovom šetalištu pokraj Miljacke.

Posljednjih godina mnoge manifestacije i događaji održani su upravo na ovom mjestu. Šetalište svake godine podrži trku za ozdravljenje, dječju nedjelju, porodične dane, ali i brojne koncerte.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Vilsonovo šetalište bb, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''