office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vodič kroz turski hamam korak po korak: Doživljaj koji vrijedi priuštiti

Riječ Hamam potiče od arapske riječi “hamma” što znači “zagrijavanje” i podrazumijeva jedinstveno iskustvo opuštanja, čišćenja i iscjeljenja cijelog tijela.

Čuveni hamami jedna su od atrakcija Istanbula. Ali, da bi provod u njima bio očekivan, potrebno je povesti računa o nekim detaljima.

Za početak, najbitnije je da odaberete jedan od brojnih hamama. Dobro je znati da većina recepcionera i osoblja u hamamima govore engleski, tako da je i sporazumijevanje olakšano stranim turistima.

Poslije toga sve ide lako.

Korak po korak kroz hamam

Pošto odaberete tretman, biće potrebno da platite uslugu koju ćete koristiti. Nakon toga, osoblje će vas sprovesti do prostora za presvlačenje. U većini hamama, to će biti prostor samo za jednog gosta. Uglavnom se zaključava i u njemu može ostaviti stvari dok odete na tretman.

Kada budete čuli rečenicu: “Svucite se!”, imajte na umu da to znači upravo to i nemojte biti začuđeni. Većina hamama ima odvojene parne sobe za muškarce i žene.

Ipak, u ovoj situaciji očekuje se da muškarci pokriju bedra, dok žene ne moraju biti baš toliko oprezne. Iako većina Turkinja vodi računa o tome da ipak bude prekrivena i tokom kupanja, strankinje koje žele da uživaju kao od majke rođene to mogu i da učine u većini hamama. Ukoliko su gošće stidljivije, prihvatljivo je da nose samo donji ili oba dela kupaćeg kostima. Žene koje posjećuju hamam, koji nema odvojene prostorije za žene i muškarce, trebalo bi da nose makar donji dio kupaćeg kostima.

Osoblje hamama će svakom posjetiocu dati peškir ili bade-mantil koji će koristiti da prođu od svlačionice do samog hamama. Takođe će svaki posjetilac hamama dobiti i odgovarajuće papuče ili klompe.

Kada već uđu u hamam, gostima će biti data mogućnost da uživaju na zagrijanom mermeru. U većini hamam postoji i kamen za stomak, okrugla centralna platforma na kojoj posjetioci mogu da se izležavaju i uživaju. Ako im to ne odgovara, mogu da sjednu i naslone se na topao zid. Ideja boravka u hamamu je da se posjetioci znoje i pročiste prije kupanja.

Postoji mogućnost da posjetioci samostalno operu svoje tijelo i pripreme ga. Takođe postoji mogućnost i da to učini osoblje hamama. Priprema obično traje oko 15 minuta.

Najpijre je potrebno koristiti grubu rukavicu za suhu masažu. U zavisnosti od toga da li posjetioci koriste usluge osoblja ili ne, ovo zaista može biti prijatno iskustvo, ali isto tako i prilično neprijatno ako vaš pratilac koristi nešto grublju rukavicu.

Slijedi sapunjanje. Pratilac priprema bogatu pjenu i počinje da koristi prilično veliki sunđer. Pjena može biti pripremljena od magarećeg mlijeka, latica od ruža i drugih mirisnih sastojaka. Računajte na to da će se miris kupke uvući u svaku poru na vašem tijelu. Poslije toga slijedi ispiranje, pa pranje kose i izlazite potpuno čisti.

Posjetioci koji se odluče za neku od masaža zatim bivaju odvedeni u drugu prostoriju. U većini hamama ovakve masaže ne traju dugo i ne podrazumijevaju neka luksuzna ulja, ali su svakako prijatne.

Poslije pripreme, kupanja i masaže, posjetioci bivaju prepušteni dodatnom uživanju. Iako mnogi odluče da odmah poslije toga napuste hamam, preporuka je da ipak ostanete još neko vrijeme. Poenta je da se vaši mišići, ali i nervni sistem potpuno opuste. Tako ćete zaista osjetiti sve prednosti koje hamam može da ponudi.

Izvor:Kofer.info/Telegraf.rs

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.