office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vrbnik

Vrbnik je mjesto kakvo još nikada niste vidjeli! Kada uđete u gnijezdo njegovih starih kuća i počnete istraživati krivudavim smjerom njegovih uskih ulica, preselit ćete se stotine godina unatrag kroz vrijeme, a da toga uopće nećete biti svjesni.

Uz Šilo u Dobrinjštini, jedino je veće mjesto na istočnoj obali ostrva Krka.

Ne trebate znati upravo ništa o historiji Hrvatske i ostrva Krka, ali čim stupite nogom u Vrbnik, shvatit ćete da Vam se ona ovdje otkriva na svakom koraku.

Osjetit ćete tradiciju, težački način života, osjetit ćete poveznicu čovjeka i prirode jer ovdje se živi od ploda zemlje: vinova loza hrani Vrbnik koji zahvalno živne kada je godina plodna i ponizno prebrođuje godine s manje ploda.

U vrbničkom polju, na nešto više od 100 hektara površine, godišnje se proizvede preko 120 vagona grožđa žlahtine koja se prerađuje u čuveno suho bijelo vino, pjenušce i destilate. Vrbnička žlahtina je poznata autohtona sorta ostrva Krka specifična po tome što uspijeva jedino u Vrbničkom polju.

Sorta je na Krk stigla krajem 19. vijeka, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina, žlahtina, potječe od pridjeva žlahten, što je u slavenskim jezicima znači plemenit. Vino je svijetložute do slamnatožute boje, nježne je arome i finog specifičnog okusa. Žlahtina najbolje pristaje uz: ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta.

Okrenutost stanovnika Vrbnika prema težačkom načinu života i radu u polju, Vrbnik nije učinila izrazito turističkim mjestom, već ga je oblikovala kao izletničko odredište u koje mora svratiti baš svaki posjetitelj ostrva Krk da bi kušao žlahtinu zajedno s drugim gastronomskim specijalitetima ostrva.

Izletnički Vrbnik pružit će posjetiteljima smještaj u sobama i apartmanima porodičnih kuća.

Neka Vas upravo ove posebnosti dovedu u Vrbnik! Obavezno ga posjetite, uz izvrsno vino i dobro jelo, prošećite ovim neobičnim gradićem, upoznajte otočnu kulturu i tradiciju. I na kraju, ne zaboravite se provući kroz najužu ulicu na svijetu, široku samo 50cm: zove se Klančić!

Plaže

Plaža Zgribnica – Vrbnik

Plaža Zgribnica nalazi se na istočnoj strani ostrva Krka u malom turističkom naseljuVrbnik. Zgribnica šljunčana plaža, a nagrađena je odličjem Plava zastava što je simbol kvalitete ponude i čistoće mora.

Na plaži se nalazi restoran u kojem se nude osvježavajuća pića i razni specijalitetii ovoga ostrva. Od sadržaja na plaži Zgribnica možete naći tuševe i kabine za presvlačenje.

Plažu preporučujemo svima, porodici s djecom, mladim parovima, romantičarima i starijim ljudima, jer ovo je mjesto gdje svatko može pronaći kutak za sebe.

Ljubitelji sporta mogu uživati u odbojci, tenisu, piciginu, badmintonu i brojnim drugim aktivnostima. Ukoliko se želite opustiti uz određeni sport ponesite potrebne rekvizite jer se na plaži ne nalazi trgovina s sportskom opremom.

Plaža Kozica – Vrbnik

Plaža Kozica je izolirana uvala, udaljena 10 minutnog hoda od plaže Zgribnica i približno 15min od centra Vrbnika.
Do plaže se dolazi jednostavno, na raspolaganju vam je brod, bicikla, pješice ili automobilom kojeg  možete parkirati na obližnjem parkingu udaljenom svega 500m od plaže.
More je kristalno čisto, a ako se odlučite na ronjenje vidjeti ćete kamenito morsko dno i puno ribica. Ova šljunčana plaža nema dodatnih sadržaja ni usluga, pa ponesite dovoljno hrane i pića za čitav dan, također se nemojte zaboraviti zaštititi od sunca.
Plaža je idealna za sve one koji vole mir i tišinu, koji se žele odmoriti od buke i svakodnevne rutine. Mana ove plaže je što je jako mala i što znaju puhati vjetrovi koji stvaraju valove.

Plaža Potovošće

Plaža Potovošće se nalazi na istočnoj obali ostrva Krka u malom turističkom mjestu VrbnikPlaža je smještena na osami u maloj skrivenoj vali. Mir, tišina i čisto more, to su karakteristike koje plažu Potovošće čine posebnom.

Na plažu se dolazi kroz borovu šumu iznad koje se nalazi parking ukoliko dolazite automobilom, a moguće je doći i morskim putem s brodom.

Plaža je šljunčana, a na njoj se nalazi bar u kojem  se možete osvježiti raznom ponudom pića za vrijeme ljetnih vrućina. Od dodatnog sadržaja na plaži se nalaze tuševi, te suncobrani i ležaljke koje možete iznajmiti.

Potovošće je idealna plaža za obitelj s djecom a i za sve one koji se žele opustiti u prirodnom okruženju. Ukoliko svoje vrijeme želite provesti uz sportske aktivnosti ponesite svoje rekvizite jer se na plaži ne nalazi trgovina sa sportskom opremom.

Plaža Sv. Marek Risika

Ukoliko ste u potrazi za pješčanom plažom na Vrbniku, onda morate posjetiti plažu Sv. Marek. Plaži je jednostavno pristupiti, nalazi se svega 15min voženje s automobilom od centra Vrbnika, a auto možete parkirati na parkingu koji se nalazi neposredno uz plažu. Nalazi se u blizini sela Risika, na istočnom dijelu ostrva, između Vrbnika i Šila.

Parking u sezoni se plaća, pa ukoliko želite uštediti možete doći do ove plaže i pješice. Na plaži se nalaze i beach barovi, a moguć je najam ležaljki i suncobrana.

U blizini plaže je brdo gdje se nalazi kapela Sveti Marek s predivnim pogledom na cjelinu. Ukoliko želite odmor daleko od buke i ljudi ova plaža je idealna za vas.

Plaža Nuluk

Plaža Nuluk je mala pješčana romantična uvalica koja se nalazi u blizini luke Vrbnik. Uživajte u mirnom okruženju i intimnoj atmosferi plaže sa svojom boljom polovicom.
Opustite se uz pjesmu cvrčaka i šum mora. Od parkirališta uz luku, do plaže potrebna je tek minuta hoda. U blizini plaže nalazi se gostionica, gdje si, tijekom boravka na plaži možete priuštiti čašu bijelog autohtonog Vrbničkog vina (Žlahtine) i lokalne specijalitete.

Plaža Pod Kovač

Prekrasna plaža Pod Kovač je okružena visokim stijenama  iznad kojih se proteže grad Vrbnik.

Ova idilična uvala nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to je spoj prirode kakvog još niste vidjeli. Do uvale je moguće doći skrivenim puteljkom među stijenama koji se nalazi neposredno uz mol (luka Vrbnik).

Obilazak plaže je preporučljiv prije podne, jer u poslijepodnevnim satima ima dosta hlada pa nije moguće sunčanje.

You must be logged in to post a comment.