office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test, ali jeste ekološka zakletva

Kako bi stali na put uništavanju životne sredine, stanovnici 13. najmanje države na svetu su odlučili da svako ko želi da uđe u ovu zemlju mora da položi zakletvu.

Iako uz malu pauzu, turizam cveta širom sveta, a ma koliko da donosi profit, u mnogim zemljama (naročito manjim) sve više se javlja zabrinutost, jer veliki broj posetilaca uništava ekološku ravnotežu, piše Punkufer.

Palau, 13. najmanja država na svetu, dosetila se kako da doskoči ovom problemu.

U ovoj zemlji živi 20.000 stanovnika, a godišnje ih u proseku poseti više od 160.000 turista. Nalet turista se oseća i u životnoj sredini, pa je lokalna vlast odlučila da u svoju zakonsku regulativu uvede nešto čime bi se to moglo zauzdati.

Nema zemlje za sirotinju: Palau zove samo bogate turiste

Naime, svaki putnik koji dođe na Palau u svom pasošu dobije zakletvu koju mora da potpiše pre nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

U toj zakletvi piše: “Deco Palaua, polažem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prekrasni i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati blago i istraživati sa svešću. Neću uzeti ništa što ne treba. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

Palau je time pre nekoliko godina postao prva zemlja u svetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi preterano uništavanje i iskorišćavanje prirodnih resursa.

Stanovnici se nadaju da će polažući ovu zakletvu putnici na ostrvu lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju ostrva za buduće generacije, jer ih većina nije ni svesna otiska koji ostavljaju.

Rajsko ostrvo u Mikroneziji: Istražite očaravajuće predele Republike Palau

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta naneta okolini zbog prevelikog broja turista, ovo praktikuju i stanovnici. Naime, deca će u školi početi da uče o ekologiji i očuvanju svoje okoline, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema okolini.

Da se vlasti nimalo ne šale s ovom zakletvom, dokazuje i kazna koju turisti plaćaju za kršenje. A iznos je do milion dolara.. (b92)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.