office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

ZAPANJUJUĆE RUŽAN – Strance su pitali po čemu se Zagreb razlikuje od Beograda i SRBIJANCIMA SE ODGOVOR NEĆE DOPASTI

Na forumu “Kvora” često mogu da se pronađu pitanja vezana za život u Srbiji, običaje i način života koji često zbunjuju strance. Jedno od pitanja ispod kojeg se razvila interesantna diskusija odnosilo se na sličnosti i razlike između Beograda i Zagreba, a odgovor jednog korisnika privukao je veliku pažnju.

Upitani da povuku paralelu između Zagreba i Beograda, korisnici su mahom dIJelili svoje subjektivne utiske i impresije o ove dvije prijestonice, naravno, veličajući jednu, dok su drugi suzdržano komentarisali da Beograd i Zagreb uopšte ne treba upoređivati, jer je svaki od gradova specifičan na svoj način.

Leon Avis je napisao odgovor koji je skupio preko 600 lajkova i glasi ovako:

“Razlika se može sažeti u rečenici koju je izgovorila moja prijateljica Italijanka kada je došla da me vidi dok sam živio u Beogradu 2002. godine. Bila je u Zagrebu na desetodnevnoj razmjeni studenata. Zatim je nekoliko dana kasnije došla u Beograd. Izašli smo iz autobusa na raskrsnici Kneza Miloša i Kralja Milana, pogledala je okolo i rekla: “Ovo je pravi glavni grad”. To je bilo u vrijeme kada je Beograd izgledao mnogo otrcanije nego danas.

Sviđaju mi se oba grada. Da moram da živim u jednom, pretpostavljam da bih izabrao Zagreb”, napisao je on.

U nastavku je i argumentovao svoj stav.

“Zagreb je ljepši. Ima ljepših zgrada i u boljem je stanju. Beograd ima lijepe dijelove, ali je u cjelini skandalozno zapušten, često prljav, a nerijetko i zapanjujuće ružan. Svake godine tamo provedem oko dvije nedelje, ali uvek sam pomalo zatečen opštim stanjem zapuštenosti koje vidim kada stignem na aerodrom.

Veliki dijelovi Beograda sa prelijepim zgradama uništeni su u njemačkim i savezničkim bombardovanjima u Drugom svjetskom ratu. Ono što je izgrađeno umjesto njih izgrađeno je brzo i izuzetno je ružno.

Beograd ima bolje okruženje, na ušću dvije velike rijeke i brdovitiji je, što omogućava bolji pogled.

Beograd ima dinamičniji kulturni i noćni život. Zagreb je oduvijek bio u pozadini. Beograd je pomalo nalik Berlinu i smatra se kul gradom. Naporan je, prepun energije i kreativan.

Beograd je prljaviji, haotičniji i mnogo manje uređen. Takođe je korumpiraniji od Zagreba, koji sam po sebi nije baš Helsinki.

Zagreb ima bolje muzeje i bogatiji je.

U Beogradu je veća gužva u saobraćaju. Zagreb ima bolji javni prevoz i ljepši aerodrom.

Beograd ima ljepše vrijeme, bolja pozorišta i bolje meso sa roštilja i burek. Zagreb ima bolje štrukle. Beograd nema štrukle.

Oba grada su privukla mnogo migranata, što ih čini prilično dinamičnim i raznolikim. Beograd se često naziva najvećim crnogorskim gradom, a Zagreb najvećim hercegovačkim gradom.

Oba grada imaju živahan ulični život i kulturu kafea. Stanovnici i jednog i drugog su društveni i otvoreni. Vole da provode vrijeme sa prijateljima i porodicom. Oba grada imaju veoma elegantne ljude. Ako ste putnik, trebalo bi da posjetite oba”, zaključio je Leon.

Jerko Gudić je takođe u svom odgovoru istakao prednosti i mane života u Beogradu i Zagrebu:

“Zagreb se čini manjim nego što jeste jer je centar kompaktan i uglavnom je prisutna niska gradnja, a grad se prostire na jednakoj površini kao i Beograd, uprkos tome što ima dvije trećine stanovništva. Zagreb je takođe mnogo bogatiji, što se dobro vidi u infrastrukturi i opštem stanju grada. Zagreb je nekada bio prilično dosadan, pogotovo ljeti, ali iz godine u godinu sve ide nabolje.

Međutim, u poređenju sa Beogradom zaista su ograničene mogućnosti za noćni život. U Beogradu je noćni život grupisan u centru grada i oko njega.

Beograd se, s druge strane, čini većim i važnijim nego što zapravo jeste. Srbijanci će vam lako reći da ima dva ili čak tri miliona ljudi, iako ih ima 1,7 miliona u cijeloj svojoj metropoli, koja je veoma prostrana. Ali centralni dijelovi Beograda su veoma gusti i jednostavno je više ljudi na ulicama.

Zagreb je ekonomski mnogo bolji od Beograda, ali je Beograd zaista napredovao u posljednjih nekoliko godina i u ovom trenutku se razvija mnogo mnogo brže nego Zagreb. I dalje će biti potrebne decenije da Beograd prestigne Zagreb kada je u pitanju prosječna plata, koja je u Zagrebu blizu 1.000 eura mjesečno, a u Beogradu 500”, piše on.

Mnogi su u komentarima isticali da to što je Hrvatska članica EU povoljno utiče i na Zagreb, dok su ga neki uprkos tome nazvali selendrom.

“Zagreb je više evropski grad, a Beograd je čist Balkan”, napisao je Ivica Gašparuš.

(Nova S)

You must be logged in to post a comment.