office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zašto žene ne mogu da posjete tajno japansko ostrvo uvršteno na Uneskovu listu svjetske baštine?

Mnogo je neobičnih mjesta na našoj planeti, a jedno od njih je svakako japansko ostrvo Okinošima, na kome je ženama strogo zabranjen ulaz.

Malo, usamljeno ostrvo oko 60 kilometara od grada Munakata, u južnoj prefekturi Fukuoke, dom je svetilišta šintoističke religije, najveće japanske vjere, koja datiraju iz 17. vijeka. Ali tradicije i rituali koji se izvode na ostrvu su još stariji, datiraju iz 4. vijeka kada je Okinošima postala mjesto gdje se ljudi mole za bezbijedna putovanja.

Arheološka nalazišta koja su sačuvana na ostrvu su praktično netaknuta i pružaju hronološki zapis o tome kako su se rituali koji su se tamo obavljali mijenjali od 4. do 9. vijeka.

Ovim ritualima, međutim, nikada nije prisustvovala žena. Iako postoji nekoliko historijskih zapisa koji objašnjavaju ovu zabranu, stručnjaci vjeruju da je zbog verovanja u šintoizam da menstrualna krv skrnavi sveta mjesta. Druge teorije su da je zabrana proizašla iz želje da se žene koje rađaju zaštite od opasnosti putovanja morem.

Na ostrvu mogu boraviti samo sveštenici osim tokom godišnjeg festivala 27. maja, kada je dozvoljeno da u posjetu dođe 200 muškaraca pod uslovom da se podvrgnu ritualu čišćenja u kojem se skinu do gole kože i okupaju se u morskoj vodi. Kada odu, muškarci ne mogu da ponesu nikakav suvenir, niti da otkriju detalje svoje posjete, prenio je BBC.

Sprovođenje svih pravila dovelo je ovo mjesto na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Izvor:24sedam

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.