office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Žrnovo

Žrnovo danas broji vise od 1000 stanovnika, a isprave ga spominju u ranom srednjem vijeku. Od grada Korčule je udaljeno širokom asfaltiranom cestom 4 kilometra, i spada pod Grad Korčulu.

Ona prolazi sredinom naselja smještenog po okolnim brežuljcima, a čini ga nekoliko zaseoka: Prvo SeloKampušPostrana i Brdo. Uza stare kamene kuće s trijemom i popločanim dvorištem su male staje građene u suhozidu, a pokrivene kamenim pločama. Tu je i nekoliko ljetnikovaca kaštela korčulanskog plemstva i posjednika. Podalje od središta naselja i ceste na stjenovitoj uzvisini okružena borovima, nalazi se župna crkva sv. Martina iz 14. vijeka pregrađena u novije vrijeme.

U zaseoku Postrani na padini brežuljka crkva je sv. Roka, pred njom popločani trg na kojemu rastu stara stabla “Koštili”. Tu se tradicionalno odrzava mačevalacka igra Moštra. Udaljeno od naselja je i groblje s crkvom sv. Vida iz 13. vijeka, a u mjestu je jos nokoliko malih, starih kapela. Kaštel Baničević poznate plemicke obitelji u Postrani dobro je očuvan. Na pročelju je ploča s grbom i latinskim natpisom o najistaknutijem članu te obitelji Jakovu koji je živio u 16. stoljeću i bio poznati europski humanist.

Stanovnici Žrnova u prošlosti su se bavili poljoprivredom (vinogradarstvo, maslinarstvo, povrtlarstvo) te kamenoklesarstvom. Sada su mnogi zaposleni u građevinarstvu i turizmu. U obližnjim uvalama (sjeverna obala) Žrnovskoj BanjiMedvidnjakuVrbovici niz je obiteljskih suvremeno uredenih pansiona i kampova uza samo more.

You must be logged in to post a comment.