office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sečenjijev lančani most

Lančani most (Széchenyi lánchíd) nudi jedan od najljepših pogleda na Dunav noću, kojeg čuvaju kameni lavovi, a koji je imao značajnu ulogu u ujedinjenju Budima i Pešte.

Građen je 7 godina i konačno otvoren 1849. godine. Nosi ime po grofu Ištvanu Sečenjiju (István Széchenyi) koji je dvadesetak godina ranije inicirao gradnju u trenutku kada zbog jake zime nije mogao da prijeđe Dunav jer su mostovi bili zatvoreni i tako je tjedan dana kasnio u Beč gde mu je umro otac.

Tada je obećao da će sagraditi novi most bez obzira na cijenu, pa su zahvaljujući tome sredinom 19. vi. Budimpešta i Dunav dobili jedan od svojih najljepših mostova. U vrijeme gradnje smatran je jednim od inženjerskih čuda modernog svijeta.

Postao je simbol napretka, nacionalnog buđenja i veze između Istoka i Zapada

Lančani most se nalazi u blizini svih središnjih turističkih lokacija u gradu: Parlamenta, Vaci ulice, Bazilike sv. Stjepana… Most je posebno lijepo gledati noću, kad se upale svjetla i obasjaju ga cijelom njegovom dužinom i visinom, a Dunav postane veliko ogledalo u kojem se vide njegovi obrisi.

Postoji i legenda koja kaže da je kipar koji je radio lavove koji se nalaze na obje strane mosta toliko bio uvjeren u kvalitet svog rada da je rekao kako će skočiti s mosta u Dunav ako iko pronađe neku grešku.

Na samoj ceremoniji otvaranja mosta neki dječak je primijetio da lavovi nemaju jezik, te je ovaj skočio u Dunav.

U stvarnosti, lavovi imaju jezik, ali se mogu vidjeti samo ako ste u istoj ravni s njima.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći do mosta od vaše lokacije, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Sečenjijev lančani most”

You must be logged in to post a comment.