office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Arheološki muzej

Do Areholoških muzeja se može doći direktno iz prvog dvorišta Topkapi palate.

Arheološki muzej Istanbula, koji se po svojim postavkama kotira među najbogatijim u svetu, smešten je u četvrti Eminonu, na putu koji vodi uz brdo prema Topkapi palati.

Muzej se sastoji od tri muzeja: glavnog Arheološkog muzejaMuzeja starih istočnjačkih radova i muzeja Enameled Kiosk.

Arheološki muzej u Istanbulu sadrži preko milion eksponata, koji predstavljaju skoro svaku eru i civilizaciju u svetskoj istoriji. Gradnju ovog muzeja započeo je slikar Osman Hamdi Bej 1881. godine. Neoklasicna fasada zgrade inspirisana je sarkofagom Aleksandra Velikog kao i sarkofagom ožalošćenih žena, koji su zapravo najveličanstvenija postavka u muzeju.

U muzeju se nalaze mnoge kolekcije, uključujući umetnička dela koja pripadaju različitim kulturama unutar granica otomanske imperije koja se protezala od Balkana do Afrike i od Anatolije do Mesopotamije, Arapskog poluostrva i Avganistana. Zahvaljujući sultanskom imperijalizmu, značajne su kolekcije sa područija Egipta, Sirije, Fenikije i Mesopotamije.

Najznačajniji artefakti izloženi u muzeju su sarkofazi otkriveni u Sidonu tokom iskopavanja 1887.godine, uključujući i onaj poznat kao sarkofag Aleksandra Velikog, najveća atrakcija ovog muzeja, zatim sarkofag ožalošćenih žena, sarkofag Satrapa, sarkofag Licijana i sarkofag Sidonijanskog kralja, koji su preneti u muzej brodovima.

Osim toga, statue iz drevnih vremena do kraja rimskog doba, statue boginje majke Cibele, reljefi iz mauzoleja Halikarnosa, delovi statue iz Zevsovog hrama, poprsje Aleksandra Velikog, sitna grncarija, dragoceni ukrasi, nakit i novčići u riznici.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Pogledajte video :


Adresa i kontakt :

  Alemdar Caddesi,Osman Hamdi Bey Yokuşu,Gülhane

   istanbularkeoloji@ktb.gov.tr

  +902125207740-41-42


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
Ulaznica15,00 eura
Otvoreno svakoga danaDa
Radno vrijeme09.00 - 18:30h
Ulaznice se mogu kupitiDo 17:30h

   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''