office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Topkapi – Saraj

Palata Topkapi je veliki otomanski dvor koji se nalazi u Istanbulu, i koji je bio glavna rezidencija turskih sultana iz roda Osmanovog skoro 400 godina od ukupno 624 koliko su vladali: dakle, srce carstva. Tačnije, od 1465. godine do 1856.

Pored toga što je bila carska rezidencija, dakle mjesto iz koga se de fakto i de jure vladalo imperijom, bila je takođe i mjesto u kojem su se odigravale državne svetkovine i zabave.

Dvorski kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i mnogih manjih građevina, od stambenih paviljona i vrtova preko džamija i bolnica do pekara i kovačnica.

Zauzima nešto manje od 700.000 kvadratnih metara, ima na hiljade i hiljade prostorija, ide duž širokog pojasa obale, a na svom vrhuncu bila je dom za oko 4.000 ljudi. Među njima su bile i sultanove žene u njegovom haremu, koje su takođe bile i ozbiljni politički igrači.

Gradnja je počela 1459. godine po naredbi sultana Mehmeda II, osvajača Konstantinopolja. Tokom vijekova se širila i dograđivala, a najveće renovacije je doživela već 1509. godine, nakon razornog zemljotresa, i 1665. godine nakon požara.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Od 17. vijeka pa nadalje postepeno je gubila svoj značaj jer su sultani sve više preferirali da obitavaju u nekim od novijih palata koje su gradili duž Bosfora.

Konačno, 1856. godine sultan Abdulmedžid I odlučio je da kao primarnu rezidenciju odredi novosagrađenu palatu Dolmabahče, koja je izrađena po uzoru na evropske dvorove.

Prvobitno je nazivana Nova palata, a svoje sadašnje ime je dobila u 19. vijeku po sada srušenoj kapiji i obalskom paviljonu; “topkapi” znači “top-kapija”, odnosno “topovska kapija”.

Palata Topkapi je sada muzej i jedna od najvećih turističkih atrakcija Istanbula. U njoj se nalaze mnoge islamske relikvije, uključujući tu i Muhamedov plašt i mač, ali i mnoge hrišćanske svetinje kao što je Hrvojev misal. Nalazi se na listi svetske baštine i pod zaštitom je UNESKA.

Aja Irena  je bivša bizantska crkva koju su Osmanlije pretvorili u arsenal, a danas je muzej smješten u prvom dvorištu palače Topkapi Saraj u Istanbulu.

Bila je to prva katedrala u Konstantinapolisu. Sagrađena je u 8. vijeku. Bio je to arsenal za vrijeme Osmanskog carstva. Postala je prvi muzej u Turskoj u 19. vijeku. Nakon opsežnih restauracija, otvorena je kao “Muzej Hagia Irine”.

Pogledajte video :


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
Topkapi palača + Hagia Irene + Harem1500,00 TL
Harem500,00 TL
Hagia Irene500,00 TL
Radno vrijeme :
UtorakZatvoreno
Ostalim danima09:00 - 18:00h
Ulaznice se mogu kupiti 09:00 - 17:00h
1 januaraZatvoreno
Prvi dan Ramazanskog BajramaZatvoreno
Prvi dan Kurbanskog BajramaZatvoreno

Adresa i kontakt :

  Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul, Turska

  +90 212 512 04 80


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

2 Replies to “Topkapi – Saraj”