office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Panorama 1453

Muzej ”Panorama 1453” je smješten u neposrednoj blizini Topkapi zidina, kapije kroz koju je prvi turski vojnik ušao u Istanbul.

Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II je 29. maja 1453 probila Teodozijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolj, a time je počela i osmanska vladavina i uspon ka jednom od najmoćnijih carstava svijeta. Danas, u blizini mjesta koje je bilo i posljednje uporište Bizantinskog carstva, postoji muzej koji do u najsitnije detalje prikazuje bitku za Istanbul.

Unutar muzeja je ogromna kupola na čijih su 360 stepeni oslikani detalji opsade, koji posjetioce vraćaju u doba ove historijske bitke. Scene mačevanja, bizantinskih strijelaca kako odapinju strijele sa zidina, vojnika kako saljevaju vruć katran niz zidine, divovske sprave osmanske vojske za razbijanje zidova i na stotine drugih prizora su pravi praznik za oči. U pozadini su replike topova korištenih za razbijanje zidova, a na zapadnoj strani se može uočiti i sam sultan. Jašući na konju, Sultan Mehmet II satire jednog od plemića, dok sa turobnim zadovoljstvom gleda rušenje zidova.

U svijetu postoji oko 30 panoramskih muzeja. Ovo je najveći od njih, a ujedno i prvi koji nudi kompletnu panoramu. Jedna od značajnih činjenica je i ta što je muzej lociran na samom mjestu događaja.

Muzej je 31. januara 2009. godine svečano otvorio tadašnji premijer Recep Tayyip Erdogan, a umjetnine u njemu su djelo osam talentovanih umjetnika koji su nacrtali preko 10 hiljada ljudskih figura. Panoramska slika se proteže na površini od 2350 metara kvadratnih, promjera 38 metara.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Godišnje ovaj objekat posjeti oko 800 hiljada ljudi, od kojih su 60 hiljada stranci.

Muzej posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta, no najveći broj ih dolazi iz bliskoistočnih i azijskih zemalja. Posjetili su ga i neki visoki zvaničnici poput državnika, predsjednika, poznatih svjetskih lidera. Neke ljude je toliko dojmio da su ga posjetili već četiri ili pet puta.


Radno vrijeme i cjenovnik :

OpisCijena i radno vrijeme
Ulaznica500,00 TL
Svakoga dana 08:00 - 18:30h

Adresa i kontakt :

 Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu

   0212 415 14 53


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje


Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''