office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bišćevića kuća

Bišćevića, Muslibegovića i Kajtazova tri su turske kuće u Mostaru koje stotinama godina ponosno stoje i najjasnije svjedoče raskoši osmanlijskog prisustva na tim prostorima, govoreći o vjekovnoj kulturi i tradicija osmanskog perioda.

Vlasnici kuća autentične osmanske arhitekture u Mostaru s ponosom govore o svojim precima i baštini, te vjerno čuvaju svoje nasljeđe koje je kako ističu bogatstvo cijeloga svijeta, jer turske kuće u Mostaru slove za najposjećenije stambene objekte u regiji.

Turske kuće u Mostaru godišnje ugoste nekoliko stotina hiljada posjetitelja iz svih krajeva svijeta      .

Bišćevića kuća

Bišćevića kuća ili Bišćevića ćošak na obali Neretve svojom ljepotom mami turiste.
Među bogatim spomeničkim blagom grada na Neretvi je Bišćevića kuća, već decenijama nezaobilazna turistička atrakcija.

Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena u istoimenom sokaku na desnoj obali Neretve, sagrađena je 1635. godine i slovi za jednu od najljepših iz tog perioda, a predstavlja i jedinstven primjer gradnje.

Najveći broj gostiju bez sumnje posjeti Bišćevića kuću koja se nalazi u blizini stare gradske jezgre i Starog mosta pa je turistima veoma dostupna i impresivna kako izgledom tako i doživljajem koji donose priče i običaji uz izuvanje obuće pri ulasku, do ispijanja kafe uz ćeif i fotografisanje u prostoriji koja je poznata kao „Bišćevića ćoša“.

Njen ćošak, isturen nad Neretvom na dva veoma visoko postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz osmanskog perioda u Mostaru.

Već masivna kapija s velikim performisanim zvekirima nagovještava impozantno zdanje. Avlijski kaldrmisani prostor od oblutaka iz Neretve, kameleonskih boja, sa sofama za cvijeće, uokviruje visoki zid po uzoru na zapadnoevropske dvorce, a u sredini je fontana s ibricima iz kojih istječu vodeni mlazovi.

Ova kuća, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine, sastoji se od prizemlja i sprata s prostranim divanom.

Svaka soba, ima hamandžik, što znači da je higijeni poklanjana velika pažnja.

Centralni sadržaj ovog stambenog objekta je musafirhana u čardaku na stubovima. Veoma dekorativno uređena sa zastrtim ćilimima, levhama po zidovima, sećijama uz sjeverni i zapadni zid te rafovima i muntahtama, doima se gotovo nestvarno. Ovdje se strancima serviraju kafa i prirodni sokovi, odnosno himber.

Divanhana je očuvala izvorni otomanski stil. Dvorište je tradicionalno podijeljeno na selamluk (dio gdje se pozdravalja i svi mogu ući) i haremluk ( dio gdje ulaze samo pozvani).

Haremluk je ograđen visokim zidom iz tri razloga. Prvi razlog je zbog jakog vjetra, a drugi da u ljetnom periodu posluži kao zaštita od sunca. Treći razlog je zbog zaštite žene i njene privatnosti.

U dvorištu su također i kuhinja i toalet. Bišćevića kuća ima dva sprata. Prvi sprat je privatni dio kuće a drugi sprat je muzej.

Bišćevića kuću su nakon II svjetskog rata vlasnici pretvorili u privatni muzej, nazvan Muzej osmanlijske kuće. Sami vlasnici su nastavili živjeti u kući. Muzej se sastoji od 3 sobe. Mala spavaća soba namijenjena je isključivo bračnom paru. Ženska soba – divanhana je ljetna soba jer nema prozora, a otvorena je čak i u toku zime. Najljepša soba u kući je muška soba koja se nalazi na dva stuba visine po 12 metara. Ima prozore oblika kao i u džamiji i krov u obliku kupole, što sve ukazuje na bogatstvo porodice.


Ulaz u muzej kosta 4 KM

Radno vrijeme: svaki dan od 08,00 – 19,00 h

Adresa: Biščevića bb, Mostar 88000

Telefon: 036 550 677

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.