office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzeji Hercegovine

Muzej Stari most

Muzej Hercegovine čine muzej Stari most, spomen kuća Svetozara Ćorovića, te spomen kuća Džemala Bijedića

Muzej Stari most otvoren je 2006. godine na dan druge godišnjice obnove mosta.

Stalnu postavku čine vrijedni eksponati koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja u vrijeme obnove Starog mosta.

Muzej je smješten u kuli Tara i proteže se podzemnim hodnicima arheološkog iskopa do Labirint bara, u staroj gradskoj jezgri, koja je od prošle godine pod zaštitom UNESCO-a, i čini jedinstven ugođaj koji će biti zanimljiv onima koji dođu posjetiti Mostar i Hercegovinu, ali i one koji žele upoznati kulturu i način života kroz protekle vijekove.

Smješten  u kompleksu kule Tare  sastoji se iz tri odvojene sekcije. Prva, pretstavljena samom kulom, izlaže primjerke od arheološkog značaja otkrivene 2002. godine, tokom rekonstrukcije mosta, uz informativne panele sa objašnjenjima o osnovnim historijskim događajima sa kojima je most povezan. Kada se pređe pet spratova ove sekcije, izađe se na prelijepi vidikovac na najvišoj tački kule, sa kojeg se grad može posmatrati iz svih 360 stepeni. Druga sekcija čuva arheološke nalaze koji su se nalazili ispod kule, ostatke dva drvena mosta koja su prethodila kamenom i osnovu Starog mosta.

Na kraju, treća sekcija zvana “Labirint”, ustvari je galerija fotografija posvećenih Starom mostu, oštećenim kulama i njihovoj obnovi. Multimedijalni paneli uz audio-vizualnu podršku, objašnjavaju proces obnove mosta.

Muzej stvara sliku života na mostu i oko njega u svim njegovim aspektima od kulturnog/historijskog, arhitektonskog, privrednog, vojnog do svakodnevnog.

Istodobno sa rekonstrukcijom Starog mosta vršena su arheološka istraživanja (2001-2003.godine) koja su dala nove podatke o nastanku grada uz most i dvije kule na Neretvi, kako spominje najstariji zapis iz 1452. godine.

Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na spratovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija.


Radno vrijeme:

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Svakoga dana /10:00 – 18:00 h  (od 01.04. – 01.11.)

Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Bajatova 4

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  036 551-432

Spomen kuća Džemala Bijedića

Rodna kuća Džemala Bijedića od 22. aprila 1981. godine pretvorena je u njegovu spomen-kuću i od tada je depadans Muzeja Hercegovine

Kuća je kompleks sastavljen od dvije zgrade i dvije avlije. Spomen kuća Džemal Bijedić je primjer arhitekture i kulture življenja u Mostaru kroz posljednja tri vijeka. Danas Spomen kuća Džemala Bijedića kao depadans Muzeja Hercegovine Mostar čuva sadržajnu i bogatu zbirku dokumenata, trodimenzionalnih predmeta, fotografija i drugih dokaza o životu, radu i tragičnoj smrti Džemala Bijedića.

Kuća je od početka uređena galerijski, sa stalnom postavkom o životu i djelu čovjeka koji je u njoj rođen. Odmah je formirana bogata zbirka fotografija, albuma, trodimenzionalnih predmeta, pisama, rukopisa, izvještaja, filmskih traka, štampe, knjiga žalosti iz domaćih i stranih ambasada te brojnih drugih predmeta.

Zbirka je imala čak 12.300 muzejskih jedinica, a i danas je u odličnom stanju. Pored brojnih eksponata ističu se Bijedićeve stvari pronađene nakon rušenja aviona, točkovi letjelice te tabla s oznakama aviona.

Turiste koje ne privuče sam život Džemala Bijedića, privuče prekrasna kuća iz 19. Stoljeća i avlija iz koje se pruža divan pogled na grad.

Džemal Bijedić najznačajniji je političar iz Hercegovine tog doba. Rodio se u Mostaru 22. aprila 1917. godine, a poginuo je 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći iznad Kreševa. U trenutku smrti bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]Ponedjeljak -Petak 08:00  -16:00 h

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Vikendom po potrebi

Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Bajatova bb

Spomen kuća Svetozara Ćorovića

Svetozar Ćorović bio je bosanskohercegovački pisac srpske nacionalnosti. Pisao je mnogo: objavio je desetak knjiga pripovjedaka, skoro isto toliko romana i nekoliko drama. Svetozar Ćorović rodio se 28. maja 1875. godine u Mostaru .

Umro je u Mostaru 17. aprila 1919. godine. Umro je od bolesti koju je dobio u austrijskim logorima i internacijama, u kojima je proveo prve tri godine Prvog svjetskog rata.

Njegova najpoznatija djela su: „Ženidba Pere Karantana” (1905), „Majčina sultanija” (1906), „Stojan Mutikaša (1907) I mnoge druge.

U ovoj zgradi se nalazi Šantićeva Spomen soba, posvećena životu i književnim radu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca. U prostoriji se nalazi postavka sa brojnim autorovim književnim radovima, te predmetima iz privatnog života, kao radni stol na kojem su nastali brojni radovi.

Znate li svedalinku Alekse Šantića o Emini?

‘’Sinoć kad se vraćah iz topla hamama,
Prođoh pokraj bašče staroga imama.
Kad tamo u bašči, u hladu jasmina
S ibrikom u ruci stajaše Emina…’’

Emina je pjesma Alekse Šantića koja je vremenom postala popularna sevdalinka izvođena od mnogih bosanskih i jugoslavenskih pjevača i pjevačica. Od mnogih interpretacija ona zabilježena u izvedbi Himze Polovine jedna je od najpopularnijih.

Kod Lučkog mosta u Mostaru stoji spomenik Emine Sefić-Koluder, djevojke za koju se tvrdi da je bila stvarna inspiracija pjesnika pri pisanju pjesme. Emina Sefić-Koluder je rođena 1884. u bošnjačkoj porodici u Mostaru, a Aleksa Šantić je bio prvi komšija njezine porodice. Emina se udala za Avdagu Koludera sa kojim je imala 14-ero djece. Ona nije ostala živjeti u rodnom Mostaru, a preminula je 1967. godine. Njezina je unuka, Alma Ferović-Fazlić, jedna od brojnih izvođačica pjesme.

Pored Ćorovića i Šantića u ovoj kuće se nalazi i postavka posvećena mostarskom piscu Hamzi Humi.

U sklopu objekta djeluje biblioteka sa odabranom književnom građom. U njoj se nalazi i velika zbirka Šantićevih pisanih radova, rukopisa i pisama, koji svjedoče o njegovom kontaktu sa drugim književnicima, istomišljenicima i prijateljima.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Po najavi

Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Maršala Tita 178, Mostar 88000

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  036 551-602

Muzej Hercegovine Mostar – odjel „MUM Interpretacijski centar “

Izloženi predmeti u ovom odjelu Muzeja Hercegovine ostvaruju, s drugim naracijskim elementima, priču o tradiciji, običajima kulturi stanovanja i kulturi življenja u Mostaru i regiji.

Riječ je o projektu muzejskog tipa, koji na savremen način zvučnim, vizuelnim i narativnim cjelinama oslikava prirodne ljepote Hercegovine i najznačajnije historijske događaje. Interpretacijski centar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata, koji, po svojoj koncepciji, otvaraju priču iz duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija, koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine.


Radno vrijeme :

Od 01.04 – 01.11

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Utorak – Nedjelja /10:00h – 18:00 h

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  Ponedjeljak / Zatvoreno

Od 01.11. do 01.04

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak – Petak / 09:00 – 15:00 h

Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Bajatova 4

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +387 36 551 602

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.