office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kajtazova kuća

Bišćevića, Muslibegovića i Kajtazova tri su turske kuće u Mostaru koje stotinama godina ponosno stoje i najjasnije svjedoče raskoši osmanlijskog prisustva na tim prostorima, govoreći o vjekovnoj kulturi i tradicija osmanskog perioda.

Vlasnici kuća autentične osmanske arhitekture u Mostaru s ponosom govore o svojim precima i baštini, te vjerno čuvaju svoje nasljeđe koje je kako ističu bogatstvo cijeloga svijeta, jer turske kuće u Mostaru slove za najposjećenije stambene objekte u regiji.

Turske kuće u Mostaru godišnje ugoste nekoliko stotina hiljada posjetitelja iz svih krajeva svijeta      .

Kajtazova kuća

U Mostarskom naselju Luka, nedaleko od Starog mosta, nalazi se vjerovatno najstarija sačuvana kuća u ovom gradu. Blista arhitektonski biser iz 1520. godine, na ponos porodice Kajtaz.

Visoki zidovi štite od jakog sunca i sprječavaju poglede izvana. Odaje su prostrte vrijednim sagovima, a sačuvane su i mnogobrojne knjige pisane na arapskom jeziku.Izgrađena je od kamena i drveta.

Prekrasan primjer gradnje tog doba, da čovjek danas doživi izvornu arhitekturu.

Prelijepa kuća nalazi se paradoksalno u sokaku koji nosi naziv Ružni sokak, a ne zna se zbog čega je ime baš takvo.

Pisani podaci govore da je kuća značajno starija od samog Starog mosta, koji je građen od 1557. godine. Ovaj sadašnji, sačuvani dio, je samo polovina stare kuće. Drugi dio je nekad ranije prodan, a u ratu je potpuno razrušen i sad ja na njegovim temeljima novi objekat. Zapravo, sačuvani dio je bio ženski dio kuće, a u vremenu je nestao muški dio.

Prvi vlasnik kuće bio je mostarski kadija, koji je došao direktno iz Turske.

On se zvao Kajtaz i logično je da onda današnji Kajtazi potiču od njega. Nedaleko od kuće, u bašti, nalaze se ostaci kadijine kule, koja je u to doba korištena kao zatvor. Blizu je i begova kula, tako da se može zaključiti da je ovaj dio grada bio svojevrsno administrativno središte tadašnjeg Mostara

Znajući da počeci Mostara datiraju baš iz tih dana zaključuje se da je ovo jedna od najstarijih, ako ne i najstarija sačuvana kuća u Mostaru. Kadija je obavljao funkciju sudije u periodu Osmanskog carstva.

Prvi vlasnik, kadija Kajtaz, imao je četiri žene i ovaj dio kuće je bio samo za njih. Ovdje i danas možete vidjeti da imaju četiri sobe za četiri njegove žene.

Na spratu, lijevo od ulaza, nalazi se veća soba, kadunina, soba prve i najstarije žene. Soba je osjetno veća od drugih i zanimljivo da jedina ima vrata normalne visine. Druge žene su se ulazeći u svoje sobe morale saginjati, a samo je kaduna ulazila visoko podignute glave, što je simboličan dokaz autoriteta i hijerarhije.

“Sačuvane su dvije sobe, kuhinja i ovaj centralni dio uz stepenice, ostale dvije sobe tek treba obnoviti, ali je to otežano, jer je objekat pod zaštitom”, govori naš sagovornik.

Još u bivšoj državi Kajtazova kuća stavljena je pod zaštitu, ali je taj status danas dosta nejasan, kao i obaveze države prema ovom objektu.

Po običajima tog doba klozet je uvijek morao biti odvojen od kuće, ali da je zanimljivo ovdje svaka žena imala svoj dio u klozetu. Postoje čak i četiri septičke jame.

Ženski i muški dio kuće bio je povezan malim vratima, koja izgledaju kao polica u zidu, sa otvorima na obje strane. Dva odvojena svijeta povezivao je kanal za transport pripremljene hrane. Danas je zbog nepostojanja drugog dijela kuće zazidan.

Žene bi spremljenu hranu stavljale ovdje, zatvarale vrata i kucajući najavljivale da je hrana pripremljena. Muškarci su onda preuzimali hranu, tako nije bilo kontakta jednih i drugih. Muški dio kuće imao je sve kao i ovaj ženski dio, osim kuhinje.

Među stotinama starih predmeta u kući, antiknog pokućstva i sitnica iz nekog zaboravljenog vremena pokazuje dvije posebne stvari.

Prva je knjiga koja je rukom pisana na materiji starijoj od papira, a sadrži tekstove o islamskom moralu i lijepom ponašanju. Druga stvar je jedno posebno pismo.

Adresa: Gaše Ilića bb, Mostar 88000

Radno vrijeme: Ponedjeljak – petak: 10:00 – 16:00

Vikendom: zatvoreno – Ulaz se plaća 4 KM

You must be logged in to post a comment.