office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bosanske piramide: Arheološko čudo u BiH iz vazduha (VIDEO)

Prije nego što je otkrio visočke piramide, Semir Osmanagić je 25 godina istraživao piramide širom svijeta.

Rekao je da ništa nije slučajno u životu i osjećao je kao da ga jedna nevidljiva ruka vodila kroz život i dovela u Visoko kada je bio spreman.

Njegovu pažnju u Visokom okupirala su uzvišenja koja su prekrivena vegetacijom.

“Kada sam pogledao, vrlo jasna geometrija četvorostrane piramide, četiri trouglaste strane, bridovi, uzeo sam kompas koji je pokazao da te stranice imaju orjentaciju prema stranama sveta, istok – zapad, sjever – jug, a tako se prave piramide. Krenula je priča i projekat koji je postala najaktivnija arheološka lokacija u svijetu”, rekao je Osmanagić za O kanal u aprilu ove godine.

Već više od 16 i po godina, Semir vodi bitku za masovno iskopavanje i promociju piramida, a i BiH.

U međuvremenu, piramide su izazvale veliku pažnju svjetske javnosti. Brojne poznate ličnosti iz regije, Evrope i svijeta posjetili su visočke piramide.
Vlade Divac, Jusuf Nurkić, te Kris Dejl, basista megapopularnog Brusa Springstina, samo su neke od svjetski poznatih ličnosti koje su posjetile visočke piramide.

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković nekoliko puta je boravio u Visokom, a iskoristio je priliku i da zajedno sa Osmanagićem meditira na brdu Visočica.

Uprkos pandemiji koronavirusa, 2021. godina je bila rekordna po broju posjeta bosanskim piramidama i tunelu Ravne. Samo u prvih 10 meseci godine, Arheološki park “Bosanske piramide sunca” zabilježio je više od 133,000 posjeta.

Izvor:b92/O kanal

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.