office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Brna

Brna je uvala i zaselak na južnoj obali ostrva Korčule, smještena 4 km jugozapadno od mjesta Smokvica te 20 km jugoistočno od Vele Luke. Uvala Brna  je razdijeljena u dva dijela poluotokom Mali Zaglav; u istočnom su dijelu zaselak i lučica.

Od Brne prema zapadu, i dalje južnom otočkom cestom uz more, nalaze se manja mjesta Prižba i Gršćica. Pred obalom između Brne na istoku i Prižbe na zapadu niz malih otoka: VrhovnjakCrklicaStupaOtočac Sridnjak. Veza s kopnom je trajektnom linijom iz Splita do grada Korčule ili do Vela Luke i iz Orebića na poluostrvu Pelješcu do grada Korčule.
Čitavo ovo područje je poznato po vinogradima i cijenjenim vinima Rukatac Pošip pa je tako i Brna nastala u XIX. vi. kao luka za odvoz vina iz obližnje Smokvice u luke na Jadranu i Mediteranu, a u posljednje je vrijeme okrenuta turizmu. U blizini Brne nalazi se uvala Istruga u kojoj je smješten sportsko – rekreativni centar sa 2 igrališta za tenis, terenom za boće, stolovima za stolni tenis i igralištem za odbojku na pijesku.
U mjestu se nalazi trgovina, pošta i nekoliko restorana sa odličnom ponudom svježe ribe, voća i povrća, maslinovog ulja i odličnog vina. Smještaj se može pronaći u moderno opremljenim privatnim kućama i apartmanima.

You must be logged in to post a comment.