office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Smokvica

U ovoj maloj općini živi nesto više od 1000 stanovnika, a do nje se stiže ostrvskom cestom (od grada Korčule je udaljena 29 kilometara). Naselje je podignuto na južnoj padini brijega uz velika prostrana polja vinograda gdje se uzgaja loza ”Pošip”. Tu je suvremena vinarija za proizvodnju i flaširanje istoimenog glasovitog vina.

Velika neoromanička crkva Gospina očišćenja izgrađena je 1920. godine prema nacrtima O. Ivekovića na mjestu starije crkve. Uz nju je barokna loža sa svih strana okružena stupovima. U mjestu je bilo nekoliko plemićkih Ijetnikovaca kaštela, a u blizini je i nekoliko skromnih, rano-srednjovjekovnih crkvica. U mjestu djeluje kulturno-umjetničko društvo Ante Cefera njegujući glazbu i lokalni folklor Kumpaniju.
Pobočnom cestom prema jugu stiže se do dviju uvala obraslih borovima, u većoj Brni je hotel, niz novo-podignutih malih pansiona i kuća za odmor, a u susjednoj Istrugi ljekovito blato za liječenje reumatskih tegoba. Produžetkom ceste uz južnu obalu prema zapadu prolazi se uz turističko-apartmansko naselje Prišćapac s lijepim plažama, zatim uz uvale Prižba i Gršćica gdje se osim hotela u borovoj šumi nalaze brojni obiteljski pansioni i kuće.
Odavde se cesta uspinje prema sjeveru i unutrašnjosti otoka do velikog mjesta Blata .

You must be logged in to post a comment.