office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Čara

Čara je jedno od najstarijih naselja na ostrvu Korčuli. Ovo drevno naselje vinogradara s oko 700 žitelja udaljeno od grada Korčule cestom 25 km nalazi se uz glavnu ostrvsku saobraćajnicu. Izgrađeno je na južnoj padini brijega podno kojega se prostire veliko, plodno polje s vinogradima. Tu se uzgaja posebna vrsta grožđa – Pošip. U mjestu je i vinarski podrum i poljoprivredna zadruga koja proizvodi istoimeno glasovito vino.

U središtu naselja uz cestu stoji župna crkva sv. Petra iz 15. vijeka, višekratno pregrađena, a njezin zvonik je završen osamdesetih godina 20. vijeka.
U polju sred vinograda je mjesno staro i novo groblje sa zavjetnom crkvom Gospe Carskog polja iz 14. vijeka koja je sadašnji oblik dobila u baroku.
Stanovništvo se osim poljoprivredom bavi turizmom. U obližnjoj južnoj uvali Zavalatici (2 kilometra lijepom cestom) niz je porodičnih suvremeno opremljenih pansiona izdignutih neposredno uz obalu.
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex