office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zavalatica

Zavalatica je malo ostrvsko mjesto smješteno u prirodnoj uvali na južnoj strani ostrva Korčule, 30 kilometara od grada Korčule. Zavalatica broji oko 400 stanovnika, udaljena je 2 kilometra od malog gradića Čara smještenog u unutrašnjosti ostrva Korčule, u kojem nalazi pošta, ambulanta te ostali sadržaji potrebni za miran odmor.

U Zavalitici postoji trgovina, caffe bar i restoran te nekoliko prekrasnih plaža. Plaža “Žitna” se nalazi u susjednoj istoimenoj uvali, udaljenoj oko 300 metara od središta Zavalatice.

Žitna

Zavalatica će prvenstveno odgovarati ljubiteljima porodičnog odmora u malom i mirnom mjestu i prekrasnom prirodnom okruženju. Blizina ostrva Lastova čini Zavalaticu je idealnim polazištem za posjet Lastovu i otočićima u njegovom arhipelagu što posebno oduševljava nautičare.

Mještani se uglavnom bave turizmom, ribarstvom i vinogradarstvom. Dnevno svježe mediteransko voće i povrće, svježa riba i plodovi mora, domaće maslinovo ulje i vino vrhunske kvalitete sigurno će Vam pomoći da boraveći u Zavalitici osjetite istinski mediteranski duh i način života minulih vremena.
Ljubazni domaćini i vrhunski smještaj u veoma komfornim, moderno namještenim apartmanima, prekrasno prirodno okruženje i kristalno čisto more garancija su nezaboravnog odmora u ovom skrovitom kutku Dalmacije.
U slikovitom Čarskome polju na putu od Čare za uvalu Zavalatica nalazi se crkva Gospe od Čarskog polja, sagrađena već 1329, a obnavljana u 17.vijeku.

You must be logged in to post a comment.