office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crkva Svetog Nikole

Na mestu današnje crkve nalazio se dominikanski samostan koji je napušten krajem 18. veka. U vreme Napoleonovog osvajanja Boke, 1808. godine, taj prostor je poklonjen pravoslavnima da sagrade crkvu, a samostan su pretvorili u kasarnu.

Na tom mestu pravoslavna crkva je postojala od 1810. godine do Badnje večeri (stari kalendar) 1896. godine kada je zajedno sa francuskom kasarnom izgorela u požaru.

Crkva posvećena Svetom Nikoli[a] je izgrađena početkom 20. veka, u periodu od 1902. i 1909. godine, na temeljima starije sakralne građevine koja je stradala u požaru u 19. veku. Smeštena je u sevrenom delu starog grada Kotora, u blizini crkve Svetog Luke. Građena je u vizantijsko-raškom stilu. Položaj crkve je određen tako da sticajem okolnosti i urbanističkim prostorom, nije okrenuta prema istoku.

Crkva poseduje brojne dragocenosti od kojih su mnoge prilagale imućnije kotorske porodice. Odmah do crkve se nalazi i Riznica Srpske pravoslavne crkve sa bogatim fondom ikona, predmeta umetničkih zanata, dokumenata, crkvenih odora.

Kotor je imao više objekata posvećenih Svetom Nikoli, ali su svi do početka 20. veka nestali, što usled požara, što usled promena vlasti.


Kako doći od Vaše lokacije do ”Crkve Sv. Nikole”, pogledajte na mapi

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.