office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Djevojka s galebom

Najslavnija statua u Opatiji koja elegantno stoji na opatijskoj obali.

Na rtu pred nekadašnjim grobljem jedna djevojka pruža ruku galebu. To je, međutim, nova skulptura, djelo kipara Cara, postavljena ovamo 1956. i pretvorena u jedan od simbola Opatije.

Najčešći motiv razglednica poslatih iz Opatije i magneta kupljenih u istom gradu jeste skulptura Djevojke sa galebom. Na steni pored šetališta Lungomare zagledana u pučinu uspravnih leđa stoji „Opatijska nimfa“. U ruci joj je galeb raširenih krila, spreman da poleti.

Skulptura je posebno impresivna u noćnim satima kada biva osvetljena reflektorima, ali i kada Opatiju zahvati nevreme. Tada se talasi razbijaju o obalu, voda preleva preko okolnih stena, a „Opatijska nimfa“ rađa iz morske pene.

Na njenom mjestu stajao je do tada, dakle, dok ga nije srušilo nevrijeme, kip “Madonne del Mare,” autora Rathauskog iz Graza (njegova je i fontana “Helios i Selene” u parku između crkve Sv. Jakova i hotela Imperial). “Madonna” je postavljena da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog nedaleko tog rta u preduskršnjim valovima 1891. U tom izletu život je izgubila i grofica Fries, dok je njen sin Georg spašen.

Originalan kip Madonne se nakon restauracije čuva u Hrvatskom muzeju turizma u Villi Angiolina, a pozlaćenu inačicu Madonne danas se može vidjeti pred crkvom Sv. Jakova.

You must be logged in to post a comment.