office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Šetalište Lungomare

Šetnja uz more od Voloskog do Lovrana

Čarobno šetalište Lungomare oduvijek je krasilo prekrasan Kvarner. Otkrijte njegove skrivene uvalice i uživajte u mirnoj šetnji duž more. Šetalište je staro 105 godina i dugo 12 kilometara.

Šetalište Franje Josipa I, najpoznatija pod imenom Lungomare, spaja pitoreskno mjestašce Volosko te Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Ovaj simbol grada Opatije proteže se duž mora zbog čega je oduvijek bila omiljeno opatijsko šetalište.

Prekrasno uređene staze odvest će vas do najljepših opatijskih plaža, slavnih znamenitosti poput Parka i Ville Angioline te kipa Djevojke s galebom.

Upoznajte čari veličanstvenih starih vila i razgledajte spektakularne primjerke vrhunske arhitekture iz 19. vijeka dok šetate uz more.

Sa gornje strane šetališta lako se preko dana uz ručak ili piće osvežite na terasama barova, kafića i restorana.

Kada sunce zađe, ljubitelji večernjih izlazaka će u njima pronaći zabavu.

2011. obilježena je stota godišnjica izgradnje čuvenog obalnog šetališta Franje Josipa I. od Voloskog do Lovrana, najpoznatijeg pod imenom Lungomare.

Nastao na prijelazu iz 19. u 20. vijeka, u doba procvata turističke Opatije, Lungomare je građen u etapama: sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889., iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem, a južna, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911.

Od tada do danas, Lungomare je bio i ostao omiljeno šetalište Opatijaca i njihovih gostiju, motiv bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora.

Šetnja ovim putem prije svega je uživanje u svježem morskom zraku i prekrasnom obalnom krajoliku i njegovim brojnim uvalama, ali i puno više od toga.

To je i prilika za upoznavanje lokalne historije: od svog početka u Voloskom pored rodne kuće velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, nastavljajući pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, kroz park Angiolina i Slatinu te dalje južnom etapom do raskošnih lovranskih vila, Lungomare prolazi pored zgrada, lokacija i spomen-obilježja koje pričaju zanimljivu priču o opatijskoj historiji.

Osim historije, zainteresirani šetač ovdje će upoznati bogatstvo obalne vegetacije i blagodati lokalne mikroklime. Uz Lungomare rastu prekrasni primjerci biljaka i stabala tipičnih za ovaj kraj: aromatični matar na liticama uz more, hrastovi crnike, nekoliko vrsta listopadnih hrastova, mirisni lovor, zimzeleni pitosporum…

Njihove krošnje stvaraju ugodnu hladovinu, a cvjetovi u vrijeme cvatnje ispunjavaju vazduh opojnim miomirisima.

Uz Lungomare se nižu raskošne vile – prekrasni primjeri secesijske arhitekture, spomen-obilježja povijesnim ličnostima i motivi koji su postali simbolom Opatije (Djevojka s galebom), skroviti zakuci s klupicama za odmor u debelom hladu stoljetnih hrastova, mjesta koja podsjećaju na nekadašnji svakodnevni život lokalnog stanovništva (izvor u Dražici), pitoreskne uvale i lijepe šljunčane plaže, terase na kojima možete zastati i popiti omiljeno piće ili uživati u jelu u prvom redu do mora.

Sve to, i još puno više – Lungomare i nakon više od stotinu godina jednakom privlačnošću poziva na šetnju i otkrivanje njegovih tajni, koje će zasigurno postati i dio vaših uspomena.

You must be logged in to post a comment.