office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ferhadija – Sarajevsko šetalište

Od Vječne vatre do Slatkog ćošeta – proteže se najprometnije i najelitnije sarajevsko šetalište – ulica Ferhadija… 

Jeste li se ikada pitali kako je nastala ova ulica i po čemu je dobila ime?

Ulica se nalazi u središtu glavnoga grada Bosne i Hercegovine u dvije sarajevske općine – Stari Grad i Centar. Na lijevoj strani graniči s ulicom Sarači (Stari Grad), a na desnoj s ulicom Maršala Tita (Centar).

Smatra se da je najprometnije šetalište jer upravo u njenoj blizini možete pronaći sve što vam je potrebno – prodavnice, ugostiteljske objekte, ulične prodavače, a tu je i  Gradska tržnica Markale, Ekonomski fakultet.

Ulica Ferhadija nastala je u 16. stoljeću, a ime je dobila po mahali formiranoj oko džamije bosanskog sandžakbega Ferhad-bega Vukovića Desisalića. 

Na najtužniji je način ova ulica postala svjetski poznata – i to kada se u njoj  27. maja 1992. godine desio masakr dok su ljudi čekali u redu za hljeb. Poslije rata 1993. godine vraćen joj je stari naziv – Ferhadija.

Dok šetate Ferhadijom s obje strane možete uživati u austrougarskoj gradnji, jer je ulica s obje strane okružena zgradama nastalim uglavnom u tom periodu. S desne strane u ulici Sarači možete uživati u nešto orijentalnijem ambijentu, a već nekoliko desetina metara niže, imate osjećaj kao da ste u sasvim drugom vremenu.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Sarajevu :

[booking_product_helper shortname=”sarajevo”]

Gazi Husrev-begov bezistan će vas odvesti u svijet orijenta po svojoj ponudi, ali i gradnji.

Ono po čemu je Ferhadija još nadaleko poznata jeste činjenica da je upravo odavde krenuo i prvi električni tramvaj u Evropi, te je od tada, iako pješačka ulica, Ferhadija jedan od najfrekventnijih dijelova Sarajeva.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Ferhadija, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje