office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Istanbul spremno dočekuje čuvenu sezonu lala

Sezona lala najavljuje dolazak proleća u Istanbulu. Svake godine u aprilu, neka od najpopularnijih mjesta u Istanbulu su ukrašena šarenim prolećnim lalama, pretvarajući grad u pravi vizuelni užitak.

Na primjer, tepih od lala je utkan u Sultanahmet koristeći metod akvakulture uzgoja lala. Prizor koji oduzima dah osvaja i domaće i strane posjetioce na prvi pogled. Slični primeri se mogu naći i u parkovima Emirgan, Gulhane, i Jildiz, botaničkoj bašti Soganli i gajevima Bejkoz, Bujuk Čamlidža, Kučuk Čamlidža, i Fethipaša, kao i u Hidiv paviljonu u Istanbulu.

Simbol lale je značajan u turskoj umjetnosti i kulturi

U Anadoliju su lale doneli Turci sa centralnoazijskih Pamir planina, prvobitne domovine lala i postale su jedan od najvažnijih simbola turske kulture. Lala, lukovičasta biljka, se koristi kao ukrasni motiv u rukotvorinama od 12. vijeka.

Ovaj prelijepi cvijet je bio u trendu u osmanskom periodu kao tema pjesama i priča. Motivi lala korišćeni su u dekoracijama džamija, nadgrobnih spomenika i palata, kao i u šarama ćilima, na kaftanima i sanducima za miraz, pa čak i na novčićima, borbenim šlemovima i odlivcima topova.

Lale, u suštini divlje cvijeće, kultivisane su tokom 16. vijeka u Istanbulu, prijestonici Osmanskog carstva i sađene su širom grada kao baštensko cvijeće. Ova strast prema lalama se proširila tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog, što je dovelo do razvoja različitih sorti i ove biljke, npr. istanbulska lala, koja se poistovećuje i sa simbolom grada.

Za vrijeme vladavine sultana Ahmeda III, lala dostiže toliki značaj, sa skoro dvije hiljade sorti, da je dala ime čitavoj jednoj eri – eri lala (Lale Devri) početkom 18. vijeka.

Svaka boja ima drugačije značenje

Kako se uzgajalo sve više sorti, lale i njihove boje su prenosile različita značenja. Crvene lale su simbolizovale ljubav, dok su bijele predstavljale čistotu i nevinost. Ljubičasti cvijetovi su označavali plemenitost i romantiku, a žuti ukazivali na radost i beznadežnu ljubav.

Rijetka crna lala označavala je nedostižnost i rijetkost, dok je prugasta lala označavala čitavu frazu “imaš lijepe oči”.

Ovaj prelijepi cijvet, koji zauzima tako važno mjesto u turskoj kulturi, prvo je donet u Austriju, a zatim u Holandiju u drugoj polovini 15. vijeka i tako uveden u Evropu. Ubrzo su stekli veliku popularnost u Holandiji, lale su donete u Otavu, glavni grad Kanade, postajući svjetski poznate. Postoje brojne sorte lala koje se i danas uzgajaju u Anadoliji, a među najupečatljivijim je „obrnuta lala“, poznata i kao „uplakana nevjesta“. Širom svijeta postoji 167 vrsta obrnutih lala.

Turistički vodič za Istanbul pročitajte OVDJE

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.