office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jeste li znali sve ovo o Zadru?

Hrvatski liječnik fizijatar i reumatolog, Želimir Maštrović kojeg zbog svog doprinosa gradu u kojem živi i radi, zovu „dobri duh Zadra“, napisao je nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o Zadru. Veliki humanitarac i istraživač povijesnih znamenitosti zadarske Brodarice, istraživač zadarske Sfinge i njezine povijesti otkriva tako i neke manje poznate zanimljivosti, neke pohvalne, a neke na kritiku i sramotu gradskih vlastodržaca.

Zanimljivo štivo koje bi trebali pročitati svi koji se ukratko žele upoznati sa Zadrom danas i kroz povijest, prenosimo u cijelosti. Pa evo što kaže dr. Želimir Maštrović:

JESTE LI ZNALI?

da je Zadar grad s najvećim brojem spomenika u Hrvatskoj?
da je centar ovog grada zapravo velika srednjovjekovna utvrda opasana bedemom, koji je po dužini čak ispred onog Dubrovačkog?

da isti bedem kad se spusti noć, nažalost, nije poput europskih kulturnih spomenika adekvatno osvijetljen već čami u mraku?
da se sve ulice u zadarskom centru sijeku pod pravim kutem paralelno s dvije glavne šetnice Cardo i Decumanus?


da je Zadar jedini grad na svijetu koji u strogom centru nudi uglavnom samo pizzu i sladoled? Zbog čega je to tako, nitko nema odgovor?!

da Zadar počiva na drevnim rimskim temeljima koji su vidljivi posvuda?

da je Zadar jedan od rijetkih gradova u svijetu koji imaju očuvan Forum Romanum – sjecište svjetovnog života starom Rima?
da je Forum Romanum, osim što je trg, zapravo i 2000 godina star shopping centar na dva kata izgrađen od bijelog kamena i ukrašen prekrasnom kolonadom stupova i kipova, a uz njega su se nizali veličanstveni hramovi i bazilike?

da su zadarski restauratori uništili taj isti Forum, rekonstruiravši podove antičkih trgovina betonom i škaljom te tako uskratili ovaj spomenik za zaštitu UNESCO-a?
da Zadar jedini na svijetu ima Morske orgulje, kao i ”Pozdrav suncu” – umjetničku instalaciju koju pokreće sunčeva energija a sinhronizira se s valovima kamenog muzičkog instrumenta?

 

da je zadarska riva najduža lungo mare šetnica u Hrvatskoj koja nije oskrvnuta brojnim ugostiteljskim objektima?


da unatoč gusto naseljenom prostoru, more kraj zadarske rive toliko je čisto da se svakodnevno u njemu kupa na stotine kupača? Takav prizor rijetko se gdje može vidjeti u Hrvatskoj i svijetu.


da se Zadar može podičiti jednim od najljepših zalazaka sunca na svijetu, u što se uvjerio i sam Alfred Hitchcock?

da i Zadar ima piramidu te vjerovali ili ne, egipatsku sfingu?
da su Zadar posjetili čak 2 pape, prvi put papa Aleksandar 1177 te papa Ivan Pavao 2., 2003.?
da je Prva električna žarulja u Zadru zasjala na Silvestrovo 1894. godine? Glavni Hrvatski grad Zagreb dobio je struju tek 1907.


da Zadar jedini ima Moroskok koji nažalost ne radi?
da je Zadar grad s najvećim brojem zelenih površina u urbanim djelovima?

da zadarska zračna luka Zemunik ima najidealnije uvjete za slijetanje i uzlijetanje aviona u cijeloj Europi?
da zadarska županija posjeduje najčišće More, najvišu planinu u Hrvatskoj i najplodnije nizine koje su bile riznica voća i povrća cijele Ex Yu federacije?”, završava zanimljiv niz dr. Želimir Maštrović.

Izvor:morski.hr
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.