office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kralj turskog roštilja: Je li neko probao Kokoreč?

Turski specijaliteti za mnoge putnike iz zapadne hemisfere vrlo su specifični i predstavljaju sasvim drugačiju i egzotičniju hranu od one sa kojom se susreću u svojim zemljama.

Ipak, to nije slučaj i sa našim putnicima!

Naime, mnoga hrana koju smatramo domaćom, zapravo je odomaćena turska hrana, a čak i kada to nije – naviknuti smo da se koristimo začinima tipičnim za tursku hranu i pri pripremi drugih jela, te turska hrana za nas nije iznenađenje.

Obzirom na našu historiju – to nas ni malo ne čudi.

Ipak, sasvim je posebno iskustvo probati turske specijalitete kada ih oni pripremaju. Osim toga – nisu baš svi popularni turski specijaliteti zastupljeni i u našoj, domaćoj kuhinji. Baš kao i ovo jelo.

U gastronomskom vodiču Istanbula: Gastronomija za pamćenje – Hrana koju morate probati u Istanbulu  nismo spomenuli kokoreč (kokoreç) što je za mnoge hrana koju ne smijete propustiti dok šetate ulicama ovog nevjerovatnog grada. Za one malo osjetljivijeg želuca možda je bolje da preskočimo  od čega se pravi ili odmah da vas upozorimo da prestanete čitati 🙂

Kokorec – jelo koje morate probati jer je jako fino, a opet jelo koje vjerojatno ne želite probati zbog sastojaka – pečena ovčija crijeva isjeckana na komadiće sa paradajzom i sve skupa dosta začinjeno i posluženo sa limunom u lepini ili hljebu. Ne zvuči baš primamljivo ali vjerujte okus je odličan.

Porijeklom s Balkana, Kokorec je janjeće crijevo, pečeno na ugljenu. Nakon što su ih temeljito očistili, jedan po jedan, uzimaju se na ražanj, a uz sporo prženje spremni su za prazan želudac. Uobičajeno je da Kokorec probate nakon noćnog provoda u Istanbulu, jer se smatra i lijekom za mamurluk.

Smatra se delikatesom.

Izvor:Kofer.info

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.