office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mirca

Mirca su se smjestila u mirnoj uvali na sjevernoj strani ostrva. Buka i vreva daleko su od mirne oaze koju pružaju Mirca, a Supetar i Sutivan, s bogatijom ponudom turističkih sadržaja, u neposrednoj su blizini.

Mirca, predivno pitoreskno selo maslinara i poljoprivrednika, nalazi se na manje od pola sata šetnje od centra Supetra, a osnovali su je stanovnici obližnjeg Sutivana i Donjeg Humca u 16. vijeku.

Ime Mirca dolazi od latinske riječi murus, što znači zid, a ima zanimljivu deklinaciju – tako će Mrčani reći da idu u Mirca ili da su iz Miraca.

Mirca će vas sigurno očarati svojom jednostavnošću i prekrasnom ruralnom arhitekturom, karakterističnom za mala dalmatinska otočka mjesta. Prošećite gornjim Mircima i poželjet ćete postati vlasnik jedne od prekrasnih kamenih kuća u miru i s divnim pogledom na Brački kanal i kopno u daljini.

Iako malena, Mirca krije zanimljiva umjetnička djela – u crkvi Gospe od pohoda izgrađenoj u 18. stoljeću pogledajte oltarnu palu Gospa od sedam žalosti samoukog slikara Felixa Tironija te sliku Ćirila i Metoda Pave Gospodnetića, slikara naivca iz Postira na Braču.

Kad se zaželite samoće i meditacije, prošećite pješačkom stazom “maslinovi puti” kroz stare maslinike. Kad poželite biti među ljudima, iskusite pravu tradicionalnu bračku fjeru – Gospu Mirašku 2.jula.

Nikako ne propustite niti tradicionalnu izložbu u Mutnim kalama (Donji dvori), koja se već 18 godina održava prvu subotu u kolovozu. Osim slika mrčanskih slikara i prijatelja, uživat ćete u dobrom druženju, pečenim srdelama, crnom vinu i dalmatinskoj klapskoj pismi.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.