office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej grada Praga

Ako ste se zaljubili u grad Prag, kao što većini posjetilaca grada polazi za rukom, trebalo bi da posjetite Muzej grada Praga. Muzej priča priču grada Praga od perioda prahistorije i prvih stanovnika grada, pokriva seobe Slovena, srednjovekovni i barokni period Praga, sve do modernog doba i početka devetnaestog vijeka.

Muzej grada Praga se nalazi u izuzetno lijepoj zgradi sagrađenoj 1989. godine. U muzeju posjetioci mogu uživati u stalnim kao i u privremenim izložbama koje traju po nekoliko mjeseci.

Stalne izložbe su: Prag u prahistoriji, srednjovekovni period, Prag na pragu modernog doba i Barokni Prag. Pored ovih trajnih izložbi, posjetioci mogu pogledati 3D projekciju Langweil-ovog modela Praga kao i posjetiti muzej namjenjen djeci.

Prag u prahistoriji
Ova izložba je posvijećena prahistorijskim stanovnicima Praga. Izložba nudi odgovore na pitanja ko su ovi stanovnici bili, gde su živjeli, šta su jeli, kako su se oblačili, kako su sahranjivali svoje mrtve itd. i pokriva period sve do dolaska Slovena.

Srednjovekovni period
Ova izložba je posvijećena izgradnji Praškog zamka kao i kasnijim proširenjima kako zamka, tako i grada. Po osnivanju Starog grada u trinaestom vijeku i Novog grada u četrnaestom vijeku, Prag je nastavio sa daljim rastom da bi postao jedan od centara Evrope. Ova izložba svjedoči o svakodnevnom životu srednjovekovnih stanovnika, sačuvanom u mnogobrojnim predmetima koji govore o ekonomiji, religiji i obrazovanju iz ovog perioda.

Prag na pragu modernog doba
Ova izložba nudi posjetiocima muzeja da nauče o Pragu iz kasnog gotskog perioda (15.-16. vek) i razvoju renesansnih ideja koje su vodile do političkih nemira. Opet kroz izložene predmete, posjetioci će moći da sastave priču o Pragu iz ovog historijskog perioda.

Barokni Prag
U sedamnaestom i osamnaestom vijeku Prag je doživeo bum u broju nastalih umetničkih djela kao i u kvalitetu izrade. Izloženi predmeti vode posjetioce na putovanje kroz ovaj period historije grada, a sastoje se od mnogobrojnih slika i skulptura.

Langweil-ov 3D model Praga
Jedna od bitnih atrakcija muzeja je Langweil-ov model Praga. Langweil-ov model je realističan model grada Praga iz devetnaestog vijeka, koji je sagrađen samo od kartona i drvenih elemenata. Antonin Langweil je bio bibliotekar koji je svoje slobodno vrijeme koristio da izgradi realističan model Praga, gradskih ulica i zgrada, u razmjeri 1:480. U skorije vrijeme 3D video ovog modela je snimljen u trajanju od 6 minuta, kojim je pokušano da se dočara atmosfera u gradu iz ovog historijskog perioda. Ipak, imajte na umu da je ova 3D projekcija snimljena na osnovu kartonskog modela, stoga nemojte očekivati realističnu sliku grada kao ni izuzetno dobru grafiku.

Cijene karata za Muzej grada Praga
Regularna cena karte je: 120 CZK.
Snižena cena karte je: 50 CZK.
Snižena cijena: osbe starije od 65 godina, student između 15 i 26 godina i deca između 6 i 15 godina.
Porodična karta (maksimalno 2 odraslih i četvoro dece): 200 CZK.
Besplatan ulaz: deca mlađa od 6 godina i osobe sa invaliditetom.
Cena karte za 3D projekciju Langweil-ovog modela Praga uključujući i posetu dečijem muzeju je: 30CZK (snižena 15CZK).
Dozvola za slikanje: 50 CZK.
Savetujemo vam da pre posete proverite cene karata i radno vreme na zvaničnom sajtu Muzeja grada Praga.

Radno vrijeme Muzeja grada Praga
Od utorka do nedelje radno vreme muzeja je: 09:00-18:00h.
Poslednje srede u mesecu radno vreme muzeja je: 09:00-20:00h.
Muzej je zatvoren: ponedeljkom.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.