office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Nacionalni muzej tehnologije

Muzej tehnologije u Pragu sadrži veliki broj predmeta koji svjedoče o tehnološkom napretku sa posebnim naglaskom na progres koji se desio u Češkoj Republici. Posjetioci zainteresovani za prirodne nauke će među 14 različitih stalnih postavki muzeja pronaći pregršt zanimljivih stvari koje će ih oduševiti.

Osnovan 1908. godine, nacionalni muzej tehnologije u Pragu se bavi sakupljanjem predmeta koji svjedoče o razvoju tehnologije, industrije i polja prirodnih nauka Republike Češke.

Ovaj mozej zauzima 14 stalnih izložbenih prostora; u daljem tekstu su detaljnije opisane najvažnije sekcije muzeja.

Transport
Ovo je najveća sekcija muzeja koja je posvijećena vazdušnom, kopnenom i pomorskom saobraćaju pod sloganom “U sjećanju na pionire vode, zemlje i vazduha”. Ovdje posjetioci mogu da vide parne mašine, rijetke modele automobila i aviona, kao i nevjerovatan broj motocikala i bicikala koji svedoče o tehnološkom napretku do današnjih dana.
Astronomija
Ovde se posjetioci mogu upoznati sa važnom kolekcijom čeških astronomskih uređaja koje su nekada koristili čuveni astronomi, kao sto je Johanes Kepler. Takođe posjetioci će imati piliku da vide i dodirnu meteorit star 5000 godina koji je 2005. godine pronađen u Argentini (Campo del Cielo).
Metalurgija
U ovoj sekciji posjetioci će biti u prilici da nauče više o proizvodnji metala (naročito čelika) i da vide rekonstruisanu slovensku topionicu metala, livnicu čelika, originalne alate sa kojima se nekada vadila i obrađivala ruda. Izloženi predmeti svjedoče o evoluciji metoda procesuiranja rude sve do danas.
Rudarstvo
Ovaj dio muzeja se prostire na više od 350 m2 koji su pretvoreni u prave rudnike (rudnik uglja i rudnik metala) iz pedesetih godina. Kako bi se stvorila autentična atmosfera upotrebljuju se karbidne i bezbjednosne žute električne lampe. Posjeta ovom dijelu muzeja je dozvoljena samo uz pratnju vodiča a naplaćuje se dodatno na cijenu postojeće karte.

Regularna cijena karte je: 50CZK.
Snižena cijena: 30CZK.
Štamparije
Posjetioci mogu da vide evoluciju u načinu štampanja kao i stamparske prese od prve Gutenbergove štamparije do danas. Cijeli prostor je uređen sa pratećom opremom tako da posjetioci mogu stvoriti realističnu sliku kako su štamparske kuće nekada zaista izgledale.
Kućni aparati
Ovaj dio muzeje je posvijećen starim kućnim apratima. Mlađe generacije će biti u mogućnosti da vide mnogobrojne kućne aparate za koje nikada nisu čuli, dok će nešto stariji posjetioci moći da pronađu eksponate koji će ih podsjećati na mladalčke dane.

Cena karata za Nacionalni muzej tehnologije u Pragu
Regularna cena karte je: 190CZK.
Snižena cena karte je: 90 CZK.
Porodična karta (dvoje odraslih i maksimalno 3 dece mlađih od 15): 420CZK.
Dozvola za slikanje: 100CZK.
Snižena cena: posetioci stariji od 65 godina, deca od 6 do 15 godine, deca skolskog uzrasta i studenti mlađi od 26 godina.
Besplatan ulaz: deca mlađa od 6 godina, osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci.
Savetujemo da posetioci provere cene i radno vreme, pre posete muzeju, na zvaničnom sajtu nacionalnog muzeja tehnologije u Pragu.

Radno vrijeme Nacionalnog muzeja tehnologije u Pragu
Od utorka do petka radno vreme je: 09:00- 17:30h.
Subota- nedjelja: 10:00-18:00h.
Zatvoreno: ponedeljkom.

Interesatne činjenice

  • U dijelu muzeja posvijećenom transportu posjetioci mogu da vide prvi auto koji je ikad proizveden u Češkoj; auto je koristio predsednik Ceske T.G. i avion u kome je Jan Kašpar zabeležio prvi duži let (1911) u istoriji ceške avijacije.
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.