office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Neviđeno remek-djelo u BiH: Van Goghova “Zvjezdana noć” i priroda na 70 hektara površine

Spajanjem umjetnosti i prirode nastaju remek-djela, a upravo takav turistički projekt, jedinstven ne samo u regionu već i šire, ovog ljeta otvorit će svoja vrata u mjestu Lužnica kod Visokog.

Ovaj retreat, kako ga investitor naziva, je zapravo resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha “Zvjezdana noć”. Portal Klix.ba donosi detalje novog izletišta udaljenog od gradske buke koje će zasigurno postati atrakcija u BiH i regiji.

Resort koji se prostire na 70 hektara bit će opremljen brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i event zonom sa dvije ljetne pozornice smještajnih kapaciteta od 1.000 i 2.200 sjedećih mjesta.

Inspiracija kompleksa pronađena je u likovnom djelu tako da su za potrebe sličnog kolorita u najljepšem godišnjem dobu iskorištene plantaže lavande i drugog ljekovitog bilja. U svemu tome, kako nam govore investitori, planirane su i zone za sport, dječija igrališta, adrenalinski park, hiking i biking staze.

“Retreat je u prirodnom okruženju sa 12 jezera, a čitav projekt se razvija s posebnim akcentom na očuvanje okoliša. Ovo je ustvari umjetnička instalacija jer je uređenje pejzaža inspirisano djelom Van Gogha. Očekivanja su nam da ovaj projekt po okončanoj realizaciji privuče veliki broj stranih truista i poboljša imidž Bosne i Hercegovine, naše kulture i dobara, kuhinje i svega što možemo ponuditi”, kazao nam je investitor Halim Zukić, bivši vlasnik VGT osiguranja.

Na pitanje kada će svi sadržaji biti završeni i kompleks u potpunosti s radovima priveden kraju, kazao nam je da projekt nema datum završetak radova.

“To je samo zbog karaktera projekta, ali već ovog ljeta planiramo otvoriti kapije za posjetioce s jednim dijelom planiranih sadržaja”, ističe Zukić te dodaje da će u sklopu kompleksa biti i hipodrom sa Akhal teke konjima.

Na kraju razgovora je dodao da je u narednom periodu planirano i širenje ugostiteljske ponude koja će biti isključivo zasnovana na domaćoj i zdravoj hrani s akcentom na proizvode našeg podneblja što bi u biti trebala biti jedina uloga čitavog kompleksa – promocija bosanske prirode i kulture.

Prizore do sada neviđenog projekta u BiH i šire donosimo u videomaterijalu kojeg je snimio bh. režiser Tarik Hodžić.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.