office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Opatijski portić

Najstarija opatijska luka, mali zaton ili lokalno zvan „portić“

Opatijski portić tradicionalno je mjesto polaska izletničkih brodica legendarnih opatijskih barkajola, zanimanja koje je nastalo iz potrebe za prijevozom – isprva tereta, a zatim putnika.

Kako su zahtjevi klijentele rasli, tako je i usluga postajala sve kvalitetnija, a barke za prijevoz – tradicionalni opatijski gucevi, nekada građeni u malim brodogradilištima u okolnim mjestima – sve ljepši i opremljeniji.

Opatijski je barkajol uvijek bio na usluzi gostima s kojima se sporazumijevao na nekoliko stranih jezika, a barka mu je bila čista i uredna, opremljena jastucima i ogradicom za udobnije sjedenje.

Usluga opatijskih barkajola koji su, najprije na vesla, a kasnije motorom, goste prevozili uzduž rivijere ili na obližnje otoke, ušla je u povijest opatijskog turizma, a njihov legendarni poziv na vožnju “Barke faren” općepoznata je fraza u lokalnom govoru i naziv jedne od pjesama velikog opatijskog pjesnika Drage Gervaisa.

Nekoliko je generacija Opatijaca ostavilo trag u lokalnoj povijesti kao nezaboravni barkajoli, a danas njihovu ulogu nastavljaju turističke brodice koje, baš kao i nekad, posjetiteljima nude mogućnost upoznavanja Opatijske rivijere iz morske perspektive. U tu su svrhu pristaništa za turističke brodice u portiću i cijelom dužinom obalnog šetališta Lungomare označena tablama s natpisom “Taxi Boat”.

You must be logged in to post a comment.