office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prevlaka (Ostrvo Cvijeća)

Cvijetno ostrvo u Crnoj Gori poznato je kao malo ostrvo koje se nalazi na samo 2 km od Tivta. Do njega se izuzetno lako stiže brodom ili čamcem i veoma je zahvalno za brz obilazak zbog svoje minijaturnosti – dugačko je svega 300 m, dok mu je širina oko 200 m.

O cvijetnoj oazi pokraj Tivta se zvanično govori kao o ostrvu, iako je tehnički Ostrvo Cvijeća poluostvo, pošto je sa ostatkom kopna povezano malim zemljouzima.

Baš te male prevlake odlične su za put do ostrva čak i automobilom, samo treba voditi računa da to bude tokom niskog vodostaja, jer su inače poplavljene.

Ostrvo je poznato pod čak dva imena.

Prvi naziv – Miholjska Prevlaka, dato je ostrvu u čast manastira posvećenog Svetom Arhangelu Mihailu koji datira još iz VI vijeka. Nekada je kompleks manastira je zauzimao čitavo ostrvo, dok je danas obnovljena samo centralna zgrada i monaške ćelije.

Drugo ime, Ostrvo Cvijeća ili Cvijetno ostrvo, malo poluotočje dobilo je zahvaljujući svojoj bogatoj i veoma privlačnoj vegetaciji. Naime, na ostrvu raste više vrsta plami, kao i brojne cvijetne i biljne vrste.

Kada je u pitanju Crna Gora ostrva koja su poznata po maslinovim šumama nije mnogo, a Ostrvo Cvijeća je bilo jedno od njih, sve do perioda kada je usljed raspada Jugoslavije došlo do uništavanja šuma zbog smještaja brojnih izbjeglica na prostor Crne Gore.

Međutim, ako obratimo pažnju i na ostala ostrva u Crnoj Gori – Cvijetno je do današnjeg dana poznato kao jedno od ostrva kojim buja bogata vegetacija i gdje upravo cvijeće oduševljava svakog posjetioca.

Na poluostrvu nalaze se ostaci manastira Sv. Arhandjela Mihaila koji je obilježio jednu od najznačajnijih etapa u životu ovog područja – period od IX – XIV vijeka.

Na ovom mjestu se prvobitno vjerovatno nalazio benediktinski manastir, a od polovine XIII vijeka Sveti Sava je na Prevlaci postavio stolicu zetskog episkopa.

Još postoje ostaci manastira .U blizini crkve na istočnoj strani je u XIX v. sagrađena crkva Sv. Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinović. Ovo je jedna od najznačajnijih prirodnih i kulturno – istorijskih cjelina.

Nalazi se u blizini aerodroma Tivat.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Ostrva Cvijeća”, pogledajte na mapi

You must be logged in to post a comment.