office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prvi put u avionu? Evo savjeta kako putovati

Razmišljate li kako će proći prvi let. Imate li dozu straha? Zbunile su vas silne informacije šta smijete ponijeti u avion, kada doći, koliki kofer ponijeti? Kako spakovati silnu prtljagu koju planirate ponijeti? Hoćete li znati gdje se nalazi vaš avion, kako doći do njega? A, šta kad stignete tamo…gdje je vaš kofer?

Prvo, udahnite duboko i idemo jedno po jedno, nije tako komplikovano kao što zvuči…

Kupite kartu

Naravno prvo morate znati gdje putujete. Ključni dokument za sve međunarodne letove je svakako vaš pasoš tako da se najprije trebate uvjeriti da je još uvijek važeći. Nakon što odaberete vašu destinaciju, potražite najbolju opciju kupovine karte. Pisali smo članak o kupovini jeftinih avio karata pa pogledajte koji su to trikovi i koju opciju najbolje izabrati.

Veoma važno je da pazite na unos vaših ličnih podataka jer nakon kupovine, svaka promjena se u većini slučajeva nadoplaćuje. I još jedna bitna napomena, nakon što dobijete potvrdu o rezervaciji vaše karte, odnosno da je uspješno izršena kupovina iste, ne objavljujte nigdje kod rezervacije jer u slučaju da dodje u pogrešne ruke veoma lako neko drugi može promijeniti vašu rezervaciju ili je otkazati.

Također, obavezno rezervišite i svoje putno osiguranje koje će vam omogućiti pružanje medicinske pomoći u slučaju nužde dok ste izvan svoje matične zemlje.

Kofer – Prtljag

Čak i iskusne putnike ponekad zbunjuju pravila aviokompanija kada je riječ o prtljagu. U većini slučajeva u avionsku kabinu moći ćete unijeti ručni prtljag do tačno određene težine, a ostatak ćete morati odložiti u poseban odjeljak. Najčešće se odlaganje stvari u poseban avionski odjeljak dodatno naplaćuje. Što ćete svakako provjeriti prilikom kupovine karte. Aviokompanije imaju različita pravila pa tako u jednoj možete nositi 20 kilograma predane prtljage i 8 kilograma ručne prtljage  – to je ona torba koja može ući s vama u kabinu aviona pa je, prije nego sjednete, stavite u pretinac iznad glave. Navedeni kilogrami sluze samo kao primjer, svakako morate provjeriti koja pravila vaze za vaš let.

Obratite pažnju na pravila o tekućinama

Od stvari koje nosite, pažnju obratite na unos tekućina. Pravilo je na aerodromima da u svojoj ručnoj prtljazi možete nositi tekućinu u bočicama do 100 mililitara. Njih može biti 5 po osobi u plastičnoj, prozirnoj vrećici maksimalnog volumena od 1 litre.

Dolazak na vrijeme

Ovo je veoma važno, obavijest o preporučenom vremenu potražite na stranicama aviokompanije. Zbog svih kontrola, provjera, mogućih zastoja, ukrcavanja i slično uvijek dodjite ranije.

Mjesto gdje je ukrcaj, označava se jednim slovom abecede te u većini slučajeva broj gate-a piše na boarding passu – avionskoj karti

Ako ne piše na karti, piše na departure panelima koji su na svakih par metara jer taj broj označava vrata kroz koja ćete ući u avion.

Udobno se smjestite

Kada ste završili sa svim pripremama za let, pronađite svoje sjedište i namjestite ga tako da vam tokom leta bude udobno. Obično na vašoj avionskoj karti piše u kojem redu i na kojem sjedištu se trebate smjestiti, a ako se slučajno zbunite uvijek možete pomoć potražiti od avionskog osoblja.

Polijetanje

Prije samog uzlijetanja aviona, avionsko osoblje će vas upozoriti ili će se jednostavno prikazati na displeju ispred vas da trebate pravilno staviti svoj sigurnosni pojas koji je sastavni dio sjedišta, bit će vam objašnjeno šta znače pojedine konzole koje se nalaze u vašoj blizini i šta trebate uraditi u slučaju vanrednih situacija. Pri samom polijetanju moguće je da ćete osjetiti nelagodu sličnu onoj kao kad se nalazite u liftu, ali taj će osjećaj brzo proći.

Hrana i piće

U zavisnosti od aviokompanije i trajanja leta, u avionu će vam biti poslužen jedan ili više obroka, kao i piće (uključujući ograničenu količinu alkohola) i grickalice. Već ćete unaprijed znati da li su ova osvježenja uključena zbog toga što će vam biti postavljena serija pitanja o vašim prehrambenim potrebama kada ste rezervisali let. Ako vas niko nije pitao, hrana i piće će se obično služiti, ali ćete morati platiti za to.

Također, nemojte biti previše razočarani ako je zabava u avionu ograničena na jedan mali TV ekran i neke primitivne igrače konzole. Preporučuje vam se da ponesete sopstvene knjige, MP3 player i sve ostalo dozvoljeno što će vas zabaviti.

Nakon što sletite i izađete u predvorje aerodroma, dolazite do pokretnih traka na kojima bi se trebala nalaziti vaša predana prtljaga. Također, iznad svake pokretne trake je monitor na kojem piše let  pa ne postoji šansa da čekate svoju prtljagu na krivom mjestu.

Pogledajte i 10 korisnih aplikacija koje ce vam olaksati svako putovanje

You must be logged in to post a comment.