office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Račišće

Račišće je naselje i istoimena uvala na sjevernoj obali ostrva Korčule, smješteno 12 km zapadno od grada Korčule, i jedno je od najmlađih naselja na ostrvu. U ovo mjesto s oko 600 žitelja stiže se asfaltiranom cestom koja se od Korčule pruža morskom obalom prema zapadu uz obližnje uvale: MedvidnjakBanjuVrbovicu Kneža gdje su plaže, kampovi, kuće za odmor. U malom, nekada ribarskom mjestu Kneža nađeni su tragovi rimskog mozaika, a u Banji rimskih građevina.

Račišće je oduvijek poznato kao mjesto pomoraca – većina muškaraca iz mjesta su pomorci, to je kao neka vrsta lokalne tradicije. Danas je Račišće poznato i kao turističko odredište u kojem možete uživati u gastronomskim specijalitetima, tradicionalnim konobama i prekrasnim plažama i uvalama – najpoznatije su Vaja i Samograd. Nadomak Rašića nalazi se i uvala Kneže, malo turističko mjesto poznato i kao omiljena destinacija za zaljubljenike u jedrenje na vjetru.

U mjestu postoji trgovina, nekoliko restorana i caffe barova. Račišće je okruženo prekrasnim plažama i uvalama i predstavlja idealno odmorište za one koje traže miran, porodični odmor.

Postoji mogućnosti najma malih brodica, što predstavlja odličan način za upoznavnje prirodnih ljepota ovoga kraja. U mjestu se organiziraju izleti na obližnja ostrva. Blizina grada Korčule za one koji traže zabavu i noćni život garancija je nezaboravnog odmora na ovom prekrasnom ostrvu.

Racisce je mjesto osnovano u 17. vijeku kad se ovamo doseljavaju izbjeglice pred Turcima iz Hercegovine i Makarskog primorja. U prošlosti stanovništvo se bavilo ribarenjem, stočarstvom, poljoprivredom, te pomorstvom.

Danas su stanovnici uglavnom pomorci a u zadnje vrijeme se sve više okreću turizmu. Crkva Bogorodice je iz 1682. godine, pred njom je mala loža. Sadašnja župna crkva sv. Nikole građena je krajem 19. vijeka.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.