office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sahat kula

Sat na sarajevskoj Sahat-kuli jedini je na svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, po kojem se ravnaju islamske molitve, a mehanizam na ovom simbolu sa Baščaršije iz Londona su 1876. godine donijeli sarajevski trgovci.

Kazaljke i brojevi su pozlaćeni 1967. godine, nakon reparacije.

Sahat-kula je vjerovatno pravljena u 16. stoljeću, a da je prvi pisani trag iz 17. stoljeća.

“Spominje je Evlija Čelebija, turski putopisac koji je opisujući Begovu džamiju i objekte oko nje napisao da se sa zapadne strane džamije nalazi kula sa satom”.

Prije londonskog mehanizma na kuli bio turski sat koji više ne postoji, a koji je sa Baščaršije odnesen u džamiju na Vratniku: “Prvobitni sat je imao brojčanik samo na jednoj strani, okrenutoj prema džamiji, a ovaj drugi ima transmisiju koja omogućava kazaljke na sve četiri strane.”

Pokazivanje vremena po lunarnom kalendaru znači da u momentu zalaska sunca sat pokazuje 12 sati, po hidžretskom kalendaru, po kojem zalaskom sunca prestaje jedan datum i nastaje drugi. S obzirom na to da dan traje duže, odnosno kraće uglavnom po jednu minutu, sat na Sahat-kuli je naštiman da u 24 sata brza ili kasni po jednu minutu, da se muvekit ne bi penjao svaki dan na 30 metara visoku kulu, do čijeg sata vodi 76 drvenih stepenika.

Zbog takvog pokazivanja vremena muvekitova obaveza prema satu je veća, a osoba koja brine o satu mora biti blizu Sahat-kule.

Astrolabijum i sekstant

Muvekit riječ nastala je od turske riječi vakat, vrijeme.

U doba kada je pravljena Sahat-kula muvekit je imao mnogo značajniju ulogu nego danas, bio je sposoban da izračuna vrijeme i navije sat. Imao je primitivni instrument koji se koristio na brodovima, astrolabijum.

Vrijeme akšama je određivao pomoću sjene i sunca, a ostale namaze prema akšamu. Nakon toga je, razvijanjem moreplovstva, korišten sekstant, napredniji instrument za mjerenje. Taj instrument je sarajevska muvekithana također posjedovala i vrijeme je bilo lakše i preciznije određivati.

Sarajevska Sahat-kula nalazi se u blizini Gazi Husrev-begove džamije i jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini. Prije 12 godina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Mudželiti veliki bb, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''