office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sedam najljepših pogleda na Istanbul koje ne smijete propustiti

Grad u kojem živi 20 miliona ljudi. Grad s više od 4.2 miliona registriranih vozila. Ovo je Istanbul gdje se neki ljudi doseljavaju s ogromnim snovima; neki se boje živjeti, neki su uzbuđeni, ponekad odlaze na posao po mjesec dana a da nisu ni vidjeli more, složen grad u žurbi. Mnogim turistima očaravajuće mjesto kojem se vraćaju bezbroj puta.

EYUP – PIERRE LOTI BRDO

Francuski pomorski časnik i romanopisac Pierre Loti ostavio je izuzetnu ljubavnu priču Istanbulu u 19. vijeku. Brdo nazvano po njemu – brdo Pierre Loti – jedno je od uglavnom poznatih vidikovaca koje se nalazi u okrugu Eyup. Ovaj poznati vidikovac privlači mnoge turiste. Mali štandovi u nizu sa sladoledom, šećernom vunom, spiralama od krompira i malim suvenirima daju malo boje i čarobnog dodira atrakciji. Ne zaboravite popiti šalicu kafe, izvrsna je. A kako bi bilo smisleno, preporučujemo vam da pročitate Aziyadinu knjigu dragog Pierrea Lotija, istinitu priču o njemu kao Francuzu koji se u 19. vijeku zaljubio u Osmansku damu zvanu Aziyade.

Camlica Hill

Brdo Camlica nalazi se između okruga Uskudar i Umraniye na azijskoj strani. Pruža jedan od najnevjerojatnijih pogleda u Istanbulu.

Camlica brdo je najviše brdo u Istanbulu, a samim tim i vidikovac, čije ime potieče od izraza “cam” što znači borovo drvo, kojeg na ovom brdu ima puno.

Do Camlica brda se može doći trajektom ili gradskim prijevozom, a pogled s Camlica brda se pruža na predivan azijski, ali i evropski dio Istanbula.

PALAČA TOPKAPI

Govorimo o najnevjerojatnijim pogledima na Stari grad. Kao jedan od vrhunaca koje ćete posjetiti. Palača Topkapi će vam pričati historiju od 15. stoljeća.Na posljednjem “4.” dvorištu s malim paviljonima osmanskih sultana suočit ćete se s fascinantnim pogledom. Ne napuštajte palaču, a da u restoranu ne probate “osmanski šerbet”.

Dvorski kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i mnogih manjih građevina, od stambenih paviljona i vrtova preko džamija i bolnica do pekara i kovačnica.

OVDJE pogledajte opširnije šta vas to očekuje u Topkapi palači i zašto je ne smije propustiti u vašem obilasku Istanbula

 

GALATA KULA

Jeste li ikada čuli priču o čovjeku koji je preletio Bosfor? Godine 1638., za vrijeme vladavine sultana Murada IV., veliki osmanski izumitelj Hezarfen Ahmed Čelebi poletio je s vrha tornja na krilima koje je dizajnirao. Preletio je Bosfor gotovo 3,5 km i sigurno sletio u azijsku regiju. Nakon toga, kula je neko vrijeme dobila ime Hezarfen Kulesi, odnosno kula Hezarfen.

Međutim, darujući izumitelja zlatom, sultan nije želio sa sobom imati čovjeka tako izvanrednog uma i protjerao je Hezarfena u Alžir, gdje je ubrzo umro u dobi od samo 31 godinu.  Toranj Galata se može vidjeti iz gotovo svake četvrti Istanbula. Što se vidikovca tiče, pogled s tornja Galata je uistinu nevjerojatan. Dakle, cijeli Istanbul će se ispružiti pred vama na prvi pogled. Osim toga, odavde su jasno vidljivi zaljev i Mramorno more.

 

SAPPHIRE

Sapphire Mall, nudi nam fantastičnu atrakciju u poslovnoj četvrti Levent. Safirna osmatračnica donijet će drugačiji val na vaše putovanje.

Istanbul Sapphire jedna je od najviših zgrada u Europi i Turskoj. Zgrada je visoka 260 metara. Na visini od 231 metar ima jednu od najviših vidikovca u Istanbulu.

Sigurni smo da Istanbul nikada niste gledali s ove točke gledišta. Odavde se vide Prinčevi otoci, Bosfor, azijska i evropska strana grada, mostovi, čak i džamija Aja Sofija.

SULEYMANIYE DŽAMIJA

Ova veličanstvena građevina je djelo najpoznatijeg arhitekte iz Osmanskog doba Mimar Sinana.

Sulejmanija je u narodu poznata i pod nazivom džamija koja nikada neće biti srušena. Ovaj naslov naglašava izuzetno jaku strukturu građevine koja je od izgradnje doživjela više od stotinu zemljotresa, a da na njenim zidovima se nisu pojavile ni najmanje pukotine. Prema historičarima, na izgradnju kompleksa utrošeno je oko 3200 kilograma zlata.

Zapanjujući pogled u dvorištu s nekoliko dimnjaka na “medresu” džamije jedinstven je. To nije samo slikovito dvorište. Tu se nalaze i sultanove grobnice, prijestolonasljednik i najpoznatija strastvena žena Osmanskog Carstva, Sultanova žena, Hurrem.

TV toranj Camlica

Telekomunikacijski toranj je značajna turistička atrakcija na Camlici, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Bosfor i Istanbul.

Toranj je dizajnirala kompanija Meike Altinisik Architects (MAA), a njegova silueta se mijenja kada ga gledate iz različitih uglova, odnosno iz različitih dijelova grada. Osim toga, oni koji se popnu na toranj mogu vidjeti i Evropu i Aziju.

Toranj se nalazi na brdu Çamlıca u okrugu Üsküdar. Kao jedno od najviših prirodnih tačaka u Istanbulu, brdo je popularna atrakcija za posjetioce i za domaće stanovništvo kao i za turiste.

Toranj se nalazi na kratkoj vožnji taksijem od najbližih stanica metroa Acıbadem ili Altunizade i stanice metroa Bulgurlu.

Izvor:Kofer.info

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.