office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sedam razloga da Beč posjetite s djecom

Nekadašnje sjedište Habsburške monarhije, Beč je sačuvao svoju veličanstvenost i eleganciju. Austrijska prijestolnica je grad koji može zadovoljiti potrebe cijele porodice, a i nije daleko.

Danas su njegovi brojni parkovi i palate otvoreni za javnost. Ovaj grad možda nije očigledna destinacija za porodicu, ali postoje određeni muzeji, parkovi i vrtovi koji su odlični za porodicu s malom djecom. Lonely Planet je izdvojio sedam stvari koje možete raditi s djecom u Beču.

Prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej je razlog zašto mnogi posjećuju Beč. On zaista predstavlja enciklopedijsku kolekciju prirodnih čuda, koja su smještena u jednoj od palača blizanaca (preko puta njega se nalazi Muzej povijesti umjetnosti). Za povjesničare je najvažnija najstarija skulptura na svijetu, Venera iz Willendorfa. Djeca će, s druge strane, biti oduševljena izložbom dinosaura, koja uključuje nekoliko kompletnih fosila, kao i mehaničke reprodukcije u prirodnoj veličini. U ovom muzeju ćete naići na mnogo životinjskih primjeraka skoro svakog stvorenja koje možete zamisliti. Obratite pažnju, kolekcija je velika i bit će vam biti potreban cijeli dan pogledati je u cijelosti, bez žurbe.

Kuća muzike

Kuća muzike balansira između prikaza za odrasle (portreti poznatih skladatelja, predmeti iz njihovih života) i interaktivnih izložaka koje djeca vole: muzičko stubište, na kojem svaka stepenica ima određeni ton, pa dok se penjete ili silazite, vi zapravo svirate. Tamo možete vidjeti i šarmantnu virtualnu postavku dirigenta, gdje Zubin Mehta, dirigent Bečke filharmonije, razgovara s vama i pomaže vam voditi njegov orkestar. Ako ne budete dobar dirigent, muzičari će odustati i mrzovoljno će vas gledati.

Španska škola jahanja

Ako vaša djeca vole konje, obavezno pogledajte poznati show Španske škole jahanja ili pak uzmite sate jahanja. Iskoristite priliku i pogledajte Lipicanere u akciji, vidite ih kako plešu i skaču, ali morate rezervirati karte ranije. Ovi show programi su redovito rasprodani i redovi za kupovinu karte na dan predstave su dugi i po nekoliko uličnih blokova.

Dječji muzej Zoom

Ovaj muzej morate rezervirati prije nego što stignete u Beč. Za razliku od drugih muzeja, on nema otvorene izložbene prostore kroz koje možete lutati, ali vam nudi seriju tematskih radionica koje pratite uz osoblje muzeja. Oni vode djecu kroz tematske radionice koje izaberete (ljudsko tijelo, oceani, animacija itd.) koje su podijeljene po starosnim grupama djece. Ulaz se plaća i ulazi se u određeno vrijeme. Karte za ovaj muzej su redovito rasprodane, zato ne zaboravite rezervirati na vrijeme.

Kuća mora

Privatni muzej Kuća mora izgrađen je u bivšoj nacističkoj kuli za zračni napad, napravljen je tako da izdrži savezničku pucnjavu. Betonska kula je dom iznenađujućoj količini raznih vodenih i kopnenih životinja. Donji katovi uključuju stakleni tunel koji vam omogućava šetati kroz ogromni rezervoar, dok raže i morski psi krstare sa svih strana. Izložba je velika, ali i skupa. Za djecu je posebno zanimljiv otvoreni prostor na dva kata koji je isprepleten mostovima, kao i otvorenim prostorom po kojem se ptice, majmuni i šišmiši kreću slobodno. Opširnije o Kuci mora, kao i koje cijene ulaznica mozete da ocekujete pogledajte OVDJE

Bečki zoološki vrt

 

 

Najstariji zoološki vrt na svijetu počeo je s radom davne 1752. godine. Danas u njemu možete vidjeti preko 700 različitih vrsta životinja. Ovaj vrt se prostire na površini od 42 hektara, nalazi se u blizini Schönbrunn dvorca. Ako odlučite posjetiti zoološki vrt, možete prisustvovati specijalnim predstavama i možete hraniti različite životinje, poput slonova, morskih lavova, pingvina, vukova i tigrova. Ulaz za ovaj vrt je skup, pa bi najbolja odluka bila da mu posvetite cijeli dan.

Opsirnije o zoloskom vrtu, cijene ulaznica pogledatje OVDJE

Prater park i Veliki točak

Prater park je sagrađen 1896. godine, ali aktualna verzija parka datira iz 1947. godine. Prater je odličan za šetnju, ali posjeduje i zabavni park s preko 250 zabavnih atrakcija, Muzej čokolade i jahanje konja, tako da vam tamo sigurno neće biti dosadno.

Nekoliko dodatnih savjeta

Postoje dvije gradske karte koje su dostupne za turiste “Vienna City Card” i “Vienna Pass”. One nude dugačak popis pogodnosti, ali ne mogu se baš iskoristiti za obitelji. Ove karte su skupe, a najveći benefit je besplatan javni prijevoz. Ako planirate posjetiti samo dvije turističke atrakcije dnevno (što može biti i previše kad putujete s djecom), ove karte vam neće mnogo pomoći.

Još jedna korisna stvar: Karte kupite online, ovo vrijedi i ako stojite u redu za iste. Možete preskočiti duge redove tako što ćete kupiti svoju kartu vašim mobitelom. Tada jednostavno preskočite red, odete do ulaza, pokažete QR kod i ulazite.

Za sve ostale informacije o Becu, sta jesti, koji shopping centar posjetiti, itd. pogledajte na kofer.info platformi.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.