office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Slovenija ima jedan od najneobičnijih dvoraca na svijetu, za koji se veže legenda Robin Hooda

Predjama je jedan od najneobičnijih dvoraca na svijetu, sagrađen na ušću pećinskog kompleksa na kraju doline u jugozapadnoj Sloveniji. Postavljen na okomitoj litici visine 123 metra, uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći pećinski zamak na svijetu.

Dvorac se spominje još u zapisima iz 1202. godine, a njegova veličanstvena fasada datira iz 1580-ih.

Za dvorac se veže i legenda – priča se fokusira na barona pljačkaša Erasmusa von Luega, lokalnog Robin Hooda koji je pobjegao u zamak sredinom 1480-ih nakon što je ubio grofa Pappenheima, maršala carskog habsburškog dvora.

Kao odmazdu, habzburški car Fridrih III naredio je opsadu Predjame, ali Erasmus je ostao čvrst, potpomognut mrežom tajnih tunela ukopanih u stijene koji su mu omogućili da donosi namirnice i prikuplja kišnicu.

Rugao se svojim protivnicima tako što im je tim podzemnim prolazima slao sveže trešnje. Međutim, njegov kraj će doći nakon godinu dana, kada ga je izdao sluga.

Način Erasmusove smrti nije promakao pažnji obožavatelja “Igre prijestolja” koji ukazuju na sličan kraj lorda Tywina Lannistera, koji je upucan iz samostrela dok je bio na tronu u kupatilu.

Napominju i da posljednji vlasnici Predjame na svom grbu imaju vuka, pečat plemićke kuće Stark, a i sam autor George R. R. Martin posjetio je dvorac jedne večeri u junu 2011. godine, nakon potpisivanja knjige u Trstu.

Legenda i historija samo su dio privlačnosti dvorca Predjama. U današnje vrijeme ulazak u dvorac uključuje prolazak pokretnim mostom.

Nekada su posjetioci prvo ulazili u sudnicu, gdje se dijelila gruba pravda. Iza debelih drvenih vrata nalazi se soba za mučenje, koja se, jedinstveno, nalazi u pravoj pećinskoj tamnici.

Ispod dvorca se proteže jedna velika pećina u dužini od 14 kilometara, druga po dužini nakon obližnjeg kompleksa Postojna.

U ovoj velikoj pećini nema turističke infrastrukture, ali ju je moguće posjetiti tokom ljetnih mjeseci uz odgovarajuću pećinsku opremu, lampe i stručnog vodiča.

Izvor:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.