office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Stradun

Stari Dubrovčani ulazili su u grad kroz dva glavna ulaza istočni na Pločama i zapadni na Pilama. Kroz Vrata od Pila ili Vrata od Ploča ulazi se na Stradun, žilu kucavicu grada. To je omiljeno šetalište Dubrovčana, ali i svih onih koji ga dođu posjetiti, najljepša i najšira ulica.

Najpoznatija središnja gradska ulica, dugačka 298 metara, nezaobilazna je stanica prilikom posjeta Dubrovniku. Ako se niste prošetali Stradunom, niste ni bili u Dubrovniku – kaže poznata izreka za ulicu koja je prvotno izgrađena još u 10. vijeku nasipavanjem morskog kanala koji je do tada razdvajao dva dubrovačka naselja Ragusu i Dubravu, a popločana je u 15. vijeku.

Spektakularni Stradun je mjesto gdje se mještani i posjetitelji podjednako okupljaju dan i noć kako bi promatrali svijet. Nesumnjivo jedna od najslikovitijih pješačkih puteva Europe, Stradun ima mnoge kafiće i restorane, a dobar je spot za opuštanje stopala nakon jednog dana obilaska Dubrovnika.

U Stradunu nikad nije tiho, a vaše probijanje kroz gomilu ljudi mogu zabaviti mnogobrojni kreativni nastupi uličnih izvođača i umetnika koji starim zanatima nastoje posetiocima dočarati kako je grad izgledao u nekim prošlim vremenima.

Da biste doživeli Dubrovnik i sve ono što on vekovima skriva unutar svojih zidina, morate prošetati ovom ulicom bogatom zanimljivim suvenirnicama, restoranima, kafićima, apartmanima. Šetajući se ovom ulicom naićićete na mnogobrojna arhitektonska bogastva koja krase Dubrovnik.

Vidjet čete istorijske znamenitosti poput Gradske katedrale, crkve Svetog Vlaha – zaštitnika grada Dubrovnika, gradski arhiv ili Sponza palatu, oduševićete se Kneževom palatom, zvonikom i brojnim drugim građevinama.

Nakon potresa 1667. stara je gradska jezgra obnovljena, a danas privlači milion posjetilaca godišnje. Prošetate li Stradunom ili Placom, kako je Dubrovčani vole nazivati, središtem zbivanja i srcem grada, svakako ne zaboravite posjetiti i dvije fontane, Veliku Onofrijevu česmu na zapadu i Malu Onofrijevu česmu na istočnom dijelu Straduna.

Pokretni drveni mostovi podizali su se i spuštali, čime bi tijekom noći bio onemogućen prilaz nepozvanima. Prolaskom kroz Vrata od Pila gdje se ljeti susreću kostimirani gradski stražari, silazi se do glavne gradske ulice Place ili Straduna.

Na Stradunu možete popiti kavu i promatrati turiste i Dubrovčane koji su vrlo često u manjini, kako šeću ili ispijaju kave na terasama.

Također, bitno je naglasiti da u staru gradsku jezgru ne možete doći s automobilom jer je saobraćaj zabranjen. Imate javni parking koji se placa i javnu garažu koja je udaljena 5-10 minuta pješice od Straduna, gdje ćete sigurno naći parking.

One Reply to “Stradun”

You must be logged in to post a comment.