office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Švicarska kuća

Švicarska kuća nalazi se u samom srcu središnjeg opatijskog parka Angiolina.

Prvi put je zabilježena u gruntovnici 1875. godine nakon što ju je obitelj Scarpa zajedno s vilom Angiolinom prodala porodici grofa Vikora Choniskog.

Zašto ju zovemo Švicarska kuća?

Iako je izgrađena za potrebe radnika parka i vile Angioline, razvitkom turističke Opatije javljaju se ideje mijenjanja njene namjene i iz centra se uklanjaju sve one djelatnosti koje remete sliku idilične turističke destinacije te na red dolaze i prostori za radnike ove kuće.

Vrijeme je to austrijskih Južnih željeznica koje veliki kapital ulažu u opatijski turizam i cilj im je pretvoriti kuću u turističko-gospodarski objekt po uzoru na slične objekte u Beču. Kuća je tada adaptirana i prvi put nazvana Schwaiserhaus (Švicarska kuća). Naime, Schweizerhaus je u vrijeme Austrougarske bio raširen naziv za ugostiteljski objekt, a popularizacija se desila od tzv. Schweizer Meierei koji je otvoren u bečkom parku Prater 1868. godine. Projekt Južnih željeznica nije zaživio zbog raspada Austrougarske.

S dolaskom italijanske uprave kuća je kao privremeno rješenje ustupljena vrtlarima, no ovo će se privremeno rješenje protegnuti do današnjih dana.

Nakon odlaska italijanske i dolaskom jugoslavenske uprave smatralo se poželjnim ostaviti radnike u njoj te je kuća kasnije postala vlasništvo Parkova Opatija.

Tek će se tijekom 21. vijeka vratiti ideja Južnih željeznica i u Švicarsku kuću privremeno ulazi Hrvatski muzej turizma, a 2019. godine preuzima ju ustanova Festival Opatija.

Danas je Švicarska kuća jedno od najvažnijih izložbenih prostora u Opatiji koju u velikom broju posjećuju turisti i domaće stanovništvo.

Adresa : Park Angiolina

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.