office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg Marafor

TRG MARAFOR u antičko je doba bio središnji trg, forum, s važnim javnim i upravnim zgradama te hramovima. Danas izgleda prilično oronuo, tek čeka obnovu, a na nekoliko desetaka centimetara ispod aktualnog partera relativno je dobro sačuvano izvorno antičko popločenje.

Dio zgrada ima i danas ponovno javnu funkciju – tu je prije svega Gradska knjižnica u čijoj ćete unutrašnjosti vidjeti dio izvornog antičkog popločenja, kao i u Dječjoj knjižnici. Prizemlja nekoliko zgrada postala su ugostiteljski objekti, a dio izvornog pločnika Marafora i temelja zgrada može se vidjeti na sjeverozapadnoj strani Trga.

Na rubu foruma nekada su bili hramovi. Sačuvani su tek dijelovi stupova manjeg hrama, navodno Neptunovog, te dijelovi triju monumentalnih zidova i dio zabata navodno Marsovog hrama.

Od tuda vjerojatno potječe i ime Marafora – Marsov trg, premda ima i drugačijih tumačenja – forum maximus – veliki trg. Pisani dokumenti ne govore kojim su božanstvima bili posvećeni porečki hramovi, spominju tek podatak da je u 1. stoljeću viceadmiral ravenske flote Titus Abudius Verus dao sagraditi porečku luku i obnoviti hram.

You must be logged in to post a comment.