office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Turska: Čudo od grada koji su zajedno izgradili muslimani i kršćani

U jugoistočnoj Turskoj, u provinciji Mardin smjestio se istoimeni grad koji je slika i prilika cjelokupne turske različitosti u kulturama i vjerovanjima.

Nalazi se samo 30 kilometara od sjeverne granice sa Sirijom i na UNESCO-ovu popisu mjesta svjetske baštine te ga vrijedi istražiti.

Pogled na nekadašnju Mezopotamiju

Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji. Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.

Grad na Putu svile

Najpoznatija povijesna mreža karavanskih putova koja je povezivala zapad i istok često je birana ruta svjetskih putnika. Baš se na njoj smjestio naš današnji akter, turski grad Mardin, koji svojom jedinstvenošću i raznolikošću ponajbolje svjedoči o šarmu koji pruža Put svile.

Suživot različitosti

Mardin je odigrao važnu ulogu u razvoju kršćanstva i bio je središte sirijske pravoslavne crkve. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: arapski, kurdski i turski. Iz religijske perspektive, riječ je o suživotu dviju vjera jer u Mardinu žive muslimani i kršćani, a razne su kulture prošle ovim gradom. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela.

Sve ljepote arapske arhitekture

Prolazeći uskim uličicama grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćete brojne minarete, džamije, crkvice i samostane te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše dobio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća.

Što vidjeti?

Šetati Mardinom, u kojem se mirno odvija suživot različitih kultura i vjera, samo po sebi je pravi doživljaj. No od poznatijih atrakcija tu su sirijska ortodoksna crkva iz 10. stoljeća, islamska škola Zinciriye Medresesi, Velika džamija i Citadela. Svakako posjetite i Sakip Sabanci Mardin muzej te se informirajte o burnoj povijesti ovoga grada, a kako biste razumjeli dnevni tempo, posjetite tržnicu.

Vrijedne ruke domaćih stanovnika

Obrtništvo je u ovom gradu oduvijek imalo veliku ulogu u životu stanovništva, pa tako možete vidjeti umijeće rada sa srebrom, okusiti maslinovo ulje te vidjeti i pomirisati cijeli proces izrade sapuna.

Pri posjetu Turskoj, pokušajte ubaciti u plan i Mardin jer taj, još dosta skriveni dragulj vrijedan je svake minute.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.