office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vječna vatra

Vječna vatra je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, podignut 6. aprila 1946. godine na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije.

Za vrijeme proslave prve godišnjice oslobođenja Sarajeva šestog aprila 1946. godine, podignuta je spomen ploča i upaljena vječna vatra ispred objekta nekadašnjeg Grand hotela na početku Titove ulice.

Na spomeniku je tekst napisan u bojama zastave bivše Jugoslavije – plavoj, bijeloj i crvenoj, ispred kojeg se nalazi bakreno ognjište u obliku lovorovog vijenca, s otvorenim i stalno upaljenim plamenom, a koje simbolizira sjećanje na oslobodioce Sarajeva, ali i grb bivše Jugoslavije.

“Ovaj spomenik je djelo arhitekte Juraja Najtharta. Nalazi se na pročelju zgrade u srcu Sarajeva, na križanju ulica Mula Mustafe Bašeskije, Titova i Ferhadija. Nakon podizanja spomenika, plamen je bio ugašen za vrijeme opsade Sarajeva jer tada u gradu nije bilo potrebnog goriva”.

Natpis

Hrabrošću i zajednički prolivenom krvlju

boraca bosansko-hercegovačkih, hrvatskih, crnogorskih i srpskih brigada slavne Jugoslavenske armije,

zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih rodoljuba Srba, Muslimana i Hrvata

6. aprila 1945. godine oslobođeno je Sarajevo glavni grad Narodne Republike Bosne i Hercegovine.

Vječna slava i hvala palim junacima za oslobođenje Sarajeva i naše otadžbine.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Maršala Tita, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''