office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Žuta tabija

Žuta tabija, koja se nalazi na litici Jekovac, zbog čega je poznata i kao Jekovačka tabija, jedna je od utvrda koje su činile odbrambeni bedem oko starog grada Vratnika.

Uspon starim dijelom grada vodi do male utvrde odakle se pruža jedinstven doživljaj u panorami, pogledu i zvuku. Sagrađena je 1809. godine od grubo tesanog kamena, sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, a osama strana, okrenuta prema sjeveru, je visoka 27,5 metara. Na sjevernoj strani nalaze se stepenice i jedan objekat za vojnike, a na jugozapadnoj strani je muslimansko groblje.

U srednjem vijeku, na najistaknutijem području (gdje je danas Bijela tabija) sagrađena je tvrđava sa pet visokih kula. To je bio razlog zašto je veći dio platoa bio spašen od požara, kada je princ Eugen Savojski spalio cijeli grad 1697. godine, nakon tri dana pljačke.

Međutim, nakon provale Eugena Savojskog, pokazalo se da mala tvrđava, koja se nalazila na mjestu današnje Bijele tabije, ipak nije dovoljna za odbranu grada, pa je bosanski namjesnik Gazi Ahmed-paša Rustempašić Skopljak 1729. započeo sa gradnjom bedema oko Vratnika. Izgradnja je završena 1739., za vrijeme vladavine Hekimoglu Ali-paše, a na kraju je bilo pet bastiona, tri Kapi-Kule (Gate Towers) i pet vrata u zidovima.

Jedan od bastiona sagrađen je na litici Jekovac, po kojem se zove Jekovački bastion, ali je zbog svoje žućkaste boje kamena dobio ime Žuta tabija, za čiju je izgradnju Ahmed paša vjerojatno unajmio dubrovačke majstore.

U 1878., tišina oružja iz žute tabije označava kraj otpora i početkom austrougarske okupacije grada. Iako je austro-ugarska vojska i dalje koristila žuti bastion, Muslimanima je i dalje dozvoljeno pucanje topa za vrijeme Ramazana, kao znak kraja posta. Ta praksa je zabranjena u periodu Jugoslavije, ali je obnovljen 1992 i traje do danas.

Ramazanski top na Žutoj tabiji posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Danas je Žuta tabija mjesto sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i jedan je od omiljenijih sarajevskih vidikovaca.

Pogledajte video


Adresa :

Jekovac, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''