office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Biokovo

Biokovo – planina koja se zaštitnički proteže kilometrima iznad nas i pod čijim se moćnim nogama Makarska svila.

Tijekom povijesti u svom je krilu čuvala pučanstvo od napada s mora, a leđa podizala osvajačima s kopna. Danas je ona prirodni park, izletište s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom. Jedinstvena je suprotnost između gotovo dvije tisuće metara visoke snježna planine i pitomog priobalja.

Dovoljno Vam je pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park dok ne dosegnete visine s kojih je pogled na grad i okolne otoke neponovljiv.

Na Biokovo možete ići pješke ili s automobilom sve do samog vrha Sv. Jure odakle se s jedne strane vidi cijela Makarska rivijera sa ostrvima, a s druge strane Zagora i Hercegovina.

Ako idete pješke poželjno je dobro se prilagoditi vremenskim uvjetima i imati prikladnu obuću i odjeću te dosta vode. Uvijek informirajte nekog gdje ste pošli i kojim smjerom jer opreznosti nikad dosta, a dobro je ponijeti mobitel koji će vam poslužiti u slučaju opasnosti.

Najveći ukras srednjodalmatinske obale i njezin jedini park prirode upravo je ova impozantna planina. Više od 1.500 metara visoki vrhovi toliko su se približili moru i planinske se litice dižu tako strmo i vrletno kao malo gdje u svijetu. Surove planinske vrleti Biokova obalnom prostoru daju tako željnu svježinu za ljetnih vrućina i nude niz darova prirode za njezine prave ljubitelje.

Osim osvježenja i ugođaja čiste prirode, Biokovo nudi lijepe staze za pješake i bicikliste, ugodna odmorišta, kao i zanimljive ostatke prošlosti kad su ovim teško prohodnim brdima lutali nekad mnogo brojniji stočari. Danas do Parka prirode, uključujući i najviši vrh, 1.758 metara visoki Sveti Jure, vodi ugodna cesta s obala Makarske rivijere i iz unutrašnjosti Dalmatinske zagore.

Biokovo je druga najviša hrvatska planina. Najviši vrh Sveti Jure nadvija se 1762 metra iznad površine mora, a osobit je po tome što je, za razliku od mnogih planinskih vrhova, relativno lako pristupačan.

Do njega se može doći čak i automobilom, preko najviše planinske asfaltirane ceste u Hrvatskoj.

Svakako posjetite i atraktivni Skywalk, vidikovac sa najljepšim pogledom na Makarsku, Tučepe

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.