office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

10 TOP mjesta u Beču koje morate posjetiti

Beč (njemački: Wien) jeste glavni grad Austrije i jedna od njenih saveznih jedinica. S populacijom od oko 1.793.000 (2,2 miliona u metro području) najveći je grad u Austriji, kao i njena kulturna, ekonomska i politička prijestolnica.

Neke od lokacija koje morate posjetiti u Beču su :

1. Prater

Popularni bečki zabavni park, jedan je od najvećih atrakcija grada Beča, prostire se na šest miliona kvadratnih metara površine i jedno je od omiljenih mjesta za odmor i svojevrsna oaza mira za mnoge. Nalazi se u 2. bečkom okrugu (Leopoldstadt) i pored ostalih aktivnosti posjetiteljima nudi brojne uzbudljive vožnje.

Brižna njega i očuvanje pojedinih prvobitnih dijelova riječne obale poput ‘Mauthnerwassera’, ali i povezanost sa atrakcijama kao što su zabavni park ‘Wurstlprater’, kao i mnogobrojne sportske i rekreacijske mogućnosti su također razlog zbog kojeg je ovaj park toliko popularan….opširnije o Prateru čitajte ovdje.

2. Schönbrunn

Prvobitno izgrađen kao lovački dvorac s ogromnim parkom, dvorac Schönbrunn sredinom 18.vijeka nadograđen je u svoju današnju veličinu te je bio ljetna rezidencija i glavna rezidencija carske porodice.

Ovo veliko imanje sastoji se od barokne palače, oranžerije, glorijeta, kuće palmi i paviljona, sve okruženo veličanstvenim vrtovima.

Schönbrunn je barokna palata koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Prvobitno je služila kao ljetna rezidencija Habsburgovaca. Sadrži više od 1 400 prostorija, ali je samo 40 prostorija otvoreno za javnost i radoznale turiste. Opširnije o Schönbrunn-u čitajte ovdje.

3. Zoo vrt Schönbrunn

U baroknom okruženju poznatog bečkog dvorca Schönbrunn na 17 hektara površine prostire se najstariji i jedan od najpopularnijih zooloških vrtova na svijetu – Schönbrunn Tiergarten. U zadnjih nekoliko godina ovaj zoološki vrt je proglašen za najbolji u Evropi, i to sa razlogom.

Bečki zoološki vrt „Šenbrun“ je već više godina za redom, posle dvorca „Šenbrun“, druga najposećenija atrakcija u Austriji. Opširnije o ovom zoo vrtu čitajte ovdje.

4. Haus des Meeres – Kuća mora

Najposjećenija atrakcija među ljubiteljima životinja u Beču svakako je bečki zoološki vrt “Tiergarten Schönbrunn“, ali po zanimljivosti nimalo ne zaostaje ni “Kuća mora” (Haus des Meeres).

Bečka ”Kuća mora” smještena je u samom centru glavnog austrijskog grada u topovskom tornju iz Drugog svjetskog rata. U njoj živi preko 10.000 životinja, što je čini najvećim akvarijem u Austriji. Opširnije čitajte ovdje.

5. Stephansdom

Stephansdom (Katedrala sv. Stjepana) je bečka katedrala, na istoimenom trgu Stephansplatz (Trg sv. Stjepana) u centru grada.

To je mjesto gdje se susreću 2 najljepše trgovačke i pješačke ulice u Beču.

Ona je sjedište bečkog nadbiskupa i Bečke katoličke dijeceze. Zbog svog živopisnog krova cik-cak uzorka i tornja visokog 136.7 m koji dominira vizurom grada, ona je jedan od najprepoznatljivijih simbola Beča. Opširnije čitajte ovdje.

6. Dvorac Belvedere

Raskošan, barokni dvorac koji se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvedere-a, sagradio je u 18. vijeku kao ljetnu rezidenciju barokni arhitekt Johann Lukas von Hildebrandt po nalogu austrijskog vojskovođe princa Eugena Savojskog.

Za razliku od Schönbrunna, ovdje je mnogo manje turista i možete u miru uživati. Belvedere je okružen prelijepim vrtovima i fontanama. Nalazi se u trećem okrugu – Landstraße. Opširnije čitajte ovdje.

7. Hofburg

Centrom Beča dominira palata Hofburg, koja se do 1918. godine smatrala sjedištem Habsburške Monarhije. Veliki kompleks Hofburga leži u samom centru Beča duž Ringstrasse, sve do trgova Josefsplatz i Michaelerplatz, a služio im je i kao zimska palata.

Hofburg je kompleks imperijalnih palata i zvanična je rezidencija predsednika Republike Austrije, danas još čuva jedinstvene i vrijedne umjetničke predmete.

Ovaj kompleks palata je tokom vijekova proširivan – skoro svaki vladar od srednjeg vijeka je dodao ili izmijenio neki dio Hofburga. Današnji Hofburg je stoga mješavina nekoliko arhitektonskih stilova (gotski, barokni, klasicizam…). Opširnije čitajte ovdje.

8. Kuća leptira

Schmetterlinghaus – Carska kuća leptira smještena je u zapanjujućoj kući palmi, koja se smatra jednom od najljepših struktura modernog tipa u svijetu.

Izgrađena je tokom razdoblja Art Nouveu početkom prošlog stoljeća. Kuća leptira nalazi se u samom centru Beča. Dio je Kraljevske palače Hofburg i nalazi se na rubu vrtova palače Burggarten, odmah uz umjetnički muzej Albertina i na 200 metara od Opere. Austrijska carica Franz Josef I i Sisi pronašli su spokoj i tišinu u prekrasnoj zgradi Art Noveau.

Tokom cijele godine možete se diviti fantastičnom okruženju punom avanture i uzbuđenja naseljenog oko 400 vrsta leptira jednim od najljepših i živopisnih stvorenja prirode. Uživajte u jakim i živopisnim bojama. gdje možete napraviti sjajne fotografije i divite se milosti i lakoći kojom ova stvorenja lebde zrakom, slapovima i egzotičnim biljkama, u okruženju stvorenom posebno za njih kako bi bili što vjerniji prirodi.

Temperatura je 27 ° C, a vlaga 80%. Opširnije čitajte ovdje.

9. Dunavski toranj

Dunavski toranj (nem. Donauturm, engl. Danube Tower) je panoramski toranj sa velikim brojem posjetilaca i restoranom koji se okreće oko svoje ose, na visini od skoro 170 metara.

Do  restorana i platforme-vidikovca, odakla se vidi čitav Beč i nemali deo okoline (i do 80 kilometara u daljinu, kada je lijepo vrijeme) stiže se jednim od dva superbrza lifta, za oko 45 sekundi. Godišnje ga posjeti oko 450.000 Bečlija i turista iz svih krajeva svijeta.

Dunavski toranj je najviša građevina u Austriji. Opširnije čitajte ovdje.

10. Shopping City Sud

Najveći shopping centar u Evropi nalazi se u Beču – Shopping City Sud u kome butike imaju najpoznatije modne kuće. Ovo je i najpopularniji Shopping centar na području Beča kako među lokalnim stanovništvom tako i među turistima

Posjeta ovom centru vrijedna je vremena koje ćete provesti u saobraćaju, jer su tamo cijene niže nego u centru grada, popusti su vrlo česti, a to je i jedino mjesto u okolini u kojem se nalazi ogromna prodavnica popularne marke Primark.

”SCS” posjeduje približno 300 prodavnica, 26 kino dvorana i 55 kafića i restorana koje se prostiru na 176000 m2 prostora. Opširnije čitajte ovdje.

Beč nudi još mnogo toga, pogledajte sve o Beču na jednom mjestu – OVDJE

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.